Ciasto kokosowe
Puszyste i bardzo łatwe do przygotowania ciasto kokosowe. Idealny niezbyt słodki deser na weekend i nie tylko. Prostota wykonania i niewielka ilość składników na pewno zachęca do zrobienia tego ciasta. Prosty przepis na szybkie ciasto kokosowe.
Uwielbiam smak kokosa i chętnie dodaję go szczególnie do wypieków. Ciasto kokosowe robi się praktycznie w jednej misce i nie wymaga od nas dużych umiejętności ani zbyt wiele czasu. Zaliczam je do tych łatwych ciast, które można szybko zrobić, gdy chcą nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Szybkie ciasto z kokosem najlepiej smakuje z kubeczkiem dobrej kawy lub herbaty. Ciasto z wiórkami kokosowymi po upieczeniu należy przechowywać pod przykryciem, gdyż dość szybko wysycha. Zazwyczaj przykrywam je umytą foremką, w której wcześniej piekłam ciasto.
Świetnym dodatkiem do ciasta kokosowego jest karmelizowany ananas lub inne ulubione owoce. Ciasto będzie bardziej odświętne, jeśli zamiast cukru pudru polejemy je roztopioną czekoladą.
Przepis na ciasto kokosowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 250 ml mleka
- cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Jak zrobić ciasto kokosowe?
- Masło ucierać z cukrem do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
- Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku.
- Następnie na przemian dodawać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wiórki są dość duże i ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać nieco więcej mleka. U mnie wiórki kokosowe były drobne i więcej mleka nie dodawałam.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
- Ciasto, aby zachowało swoją świeżość najlepiej przechowywać pod przykryciem. Do przykrycia można wykorzystać foremkę, w której wcześniej było pieczone ciasto.
- Ciasto kokosowe dodatkowo można podać z karmelizowanymi owocami lub ulubioną konfiturą.
Zobacz również: ciasto kokosowe z daktylami.
jak ja kocham smak kokosa!
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokos, ciasto jest pyszne:-0
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam i pozdrawiam Jola
UsuńPiękne puchate niczym pierzyna :)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczne, uwielbiam kokosowe smaki :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z wiorkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuńNa jaką blaszkę przepis
OdpowiedzUsuńWymiary foremki są podane w ramce nad składnikami (29 cm x 24 cm x 7 cm).
UsuńBardzo smaczne ciasto. Dodaliśmy do niego jeszcze kawałki czekolady. Zalalismy galaretką i na wierzchu daliśmy bitą śmietanę ze startą czekoladą. Pyszne!
OdpowiedzUsuńPysznie :) Z takimi dodatkami wyszła wersja zdecydowanie bardziej bogata w smaku. U mnie to była raczej wersja na szybko coś do kawy :D
UsuńSuper ciasto, zawsze daję połowę mniej cukru i też jest wystarczająco słodkie. Super przepis
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńTen przepis zawsze się udaje, a ja lubię rzeczy proste i niezawodne. Dodawałem też zamiast cukru erytrol, też wychodzi dobre.
OdpowiedzUsuńTo prawda, szybko się je przygotowuje i zawsze smakuje :)
UsuńI mnie szału nie zrobiło a też bardzo lubię kokos.. 😔
OdpowiedzUsuńSzaleństwa w tym cieście raczej nie ma, bo to jest takie szybkie ciasto do kawy :)
UsuńDZISIAJ ZROBILEM JEST PYCHA DZIEKUJE ZA PRZEPIS POZDRAWIAM GORĄCO
OdpowiedzUsuńA czy można do tego ciasta do gotowej masy dodać brzoskwinie? Nie wyjdzie zakalec? Ktos tak robił?
OdpowiedzUsuńCiasto szybkie i proste ale bardzo dobre. Polecam :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz 🙂
UsuńOstatnio mam fazę na kokosa. Wcześniej było rafaello to teraz muszę spróbować tego. Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń