Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką

/ 4

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką to idealny deser na święta i nie tylko. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto ucierane, przyjemnie łączy się ze śliwkami i bardzo chrupiącą kruszonką o smaku kokosa. Ciasto ze śliwkami sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Placek ze śliwkami rewelacyjnie smakuje zarówno, gdy zrobimy go ze świeżymi śliwkami, jak i mrożonymi.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami do tej pory zazwyczaj robiłam z dodatkiem świeżych śliwek i było to wczesną jesienią. Odkąd jednak wypróbowałam przepis na ciasto z dodatkiem mrożonych śliwek, gości ono u mnie teraz praktycznie przez cały rok. Ciasto ucierane ze śliwkami jest bardzo łatwe do przygotowania, co niewątpliwie zachęca do jego zrobienia. Placek ze śliwkami jest pyszny zarówno, gdy zrobimy go ze świeżych, jak i mrożonych śliwek.

Ciasto ze śliwkami po upieczeniu długo zachowuje świeżość, a kruszonka swoją chrupkość. Ciasto ucierane znika bardzo szybko po zrobieniu, a domownicy dopytują się, kiedy będzie znowu ciasto śliwkowe. Ciasto ze śliwkami i kruszonką świetnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy lub herbaty.
Placek ze śliwkami
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany

Kruszonka na ciasto ze śliwkami:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 450 g mrożonych lub świeżych śliwek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką?

  1. Masło utrzeć z cukrem tak, aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
  2. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku i chwilę ucierać, aby masa była jednolita.
  3. Następnie dodać śmietanę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Mąkę dodawać partiami, wtedy łatwiej jest ucierać. Ciasto powinno mieć jednolitą i gęstą konsystencję.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  5. Śliwki bez rozmrażania obtoczyć w budyniu i ułożyć na ciasto skórką do dołu. Każdą śliwkę posypać delikatnie cukrem.
  6. Ciasto posypać równomiernie kruszonką.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 45 - 55 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem w miejscu, gdzie nie ma śliwek. Patyczek powinien być suchy, bez przyklejonego ciasta.

Kruszonka do placka ze śliwkami:

  1. Zimne masło położyć na mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami i posiekać na małe kawałeczki.
  2. Następnie szybko rozetrzeć w palcach do postaci drobnych okruszków. Kruszonki zbyt długo nie trzymać w dłoni, aby jej nie ocieplać.
  3. Kruszonkę można przygotować przed rozpoczęciem robienia ciasta i wstawić do lodówki.

    Zobacz również: ciasto ucierane z owocami i kruszonką.

Komentarze

  1. Trzeba będzie zrobić :-) Mam jeszcze zamrożone śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha, na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho, niestety ja z ucieranymi się nie kocham. 😏😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kokosem zjem wszystko! Ze śliwkami tym bardziej :) wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady