Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką to idealny deser na święta i nie tylko. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto ucierane, przyjemnie łączy się ze śliwkami i bardzo chrupiącą kruszonką o smaku kokosa. Ciasto ze śliwkami sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Placek ze śliwkami rewelacyjnie smakuje zarówno, gdy zrobimy go ze świeżymi śliwkami, jak i mrożonymi.
Ciasto ze śliwkami do tej pory zazwyczaj robiłam z dodatkiem świeżych śliwek i było to wczesną jesienią. Odkąd jednak wypróbowałam przepis na ciasto z dodatkiem mrożonych śliwek, gości ono u mnie teraz praktycznie przez cały rok. Ciasto ucierane ze śliwkami jest bardzo łatwe do przygotowania, co niewątpliwie zachęca do jego zrobienia. Placek ze śliwkami jest pyszny zarówno, gdy zrobimy go ze świeżych, jak i mrożonych śliwek.Ciasto ze śliwkami po upieczeniu długo zachowuje świeżość, a kruszonka swoją chrupkość. Ciasto ucierane znika bardzo szybko po zrobieniu, a domownicy dopytują się, kiedy będzie znowu ciasto śliwkowe. Ciasto ze śliwkami i kruszonką świetnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy lub herbaty.
Składniki na ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
Kruszonka na ciasto ze śliwkami:
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła (schłodzić)
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 450 g mrożonych lub świeżych śliwek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką?
- Masło utrzeć z cukrem tak, aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
- Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku i chwilę ucierać, aby masa była jednolita.
- Następnie dodać śmietanę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Mąkę dodawać partiami, wtedy łatwiej jest ucierać. Ciasto powinno mieć jednolitą i gęstą konsystencję.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Śliwki bez rozmrażania obtoczyć w budyniu i ułożyć na ciasto skórką do dołu. Każdą śliwkę posypać delikatnie cukrem.
- Ciasto posypać równomiernie kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 45 - 55 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem w miejscu, gdzie nie ma śliwek. Patyczek powinien być suchy, bez przyklejonego ciasta.
Kruszonka do placka ze śliwkami:
- Zimne masło położyć na mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami i posiekać na małe kawałeczki.
- Następnie szybko rozetrzeć w palcach do postaci drobnych okruszków. Kruszonki zbyt długo nie trzymać w dłoni, aby jej nie ocieplać.
- Kruszonkę można przygotować przed rozpoczęciem robienia ciasta i wstawić do lodówki.
Zobacz również: ciasto ucierane z owocami i kruszonką.
Trzeba będzie zrobić :-) Mam jeszcze zamrożone śliwki.
OdpowiedzUsuńAle pycha, na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, niestety ja z ucieranymi się nie kocham. 😏😁
OdpowiedzUsuńZ kokosem zjem wszystko! Ze śliwkami tym bardziej :) wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń