Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami
Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami to pyszne i mało wymagające danie jednogarnkowe. Smaczny obiad bez dużego wysiłku. Dobrze przyprawione mięso z pieczarkami i delikatne pieczone warzywa.
Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam.
Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami:
- 1200 g łopatki wieprzowej
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń selera
- 1 pietruszka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
- 3 - 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki soli ziołowej do przyprawienia warzyw
Jak zrobić łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami?
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Tak samo postąpić z cebulą, czosnkiem i pieczarkami.
- Warzywa obrać i pokroić na 2 cm grubości kawałki. Oprószyć solą ziołową.
- Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wkładać partiami obsmażone mięso i z każdej strony przyprawiać solą i podanymi wyżej przyprawami. Na każdą warstwę mięsa kłaść porcję cebuli i pieczarek.
- Na wierzchu poukładać równomiernie przyprawione warzywa.
- Piec pod przykryciem w nagrzanym góra-dół do 190 stopni C piekarniku.przez 60 - 70 minut.
Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.
moja babcia robi pyszną łopatkę, ja spróbuję z tego przepisu:-)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu jeszcze nie znałam. Spróbuję i ja. Dzięki za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
elizka seniorka
Bardzo lubię takie mięsko, robię podobnie, tylko nie zawsze chce mi się obsmażać, i tak wychodzi pyszne :)
OdpowiedzUsuńSzukałam pomysłu na jutrzejszy obiad z łopatki. I właśnie znalazłam ❤
OdpowiedzUsuń