Racuszki na maślance z jabłkami
Łatwe do zrobienia racuszki na maślance z jabłkami to pyszna przekąska na drugie śniadanie i nie tylko. Racuszki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne w smaku, a dzięki jabłku bardzo aromatyczne placuszki z jabłkami.
Osobiście lubię, gdy w racuszkach są wyczuwalne kawałeczki jabłek i dlatego jabłka kroję. Jabłka do racuszków można również zetrzeć na tarce, wtedy całe będą jabłkowe.
Składniki na racuszki na maślance z jabłkami:
- 2 jajka
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 małe jabłka
- olej lub masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić racuszki na maślance z jabłkami?
- Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Jeśli jabłka mają grubą skórkę, należy je wcześniej obrać.
- Jajka roztrzepać z cukrem i maślanką.
- Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, aby nie było grudek mąki.
- Do masy dodać pokrojone jabłka i wymieszać.
- Smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Łyżką odmierzać niezbyt duże porcje ciasta, aby racuszki były tej samej wielkości i równomiernie się smażyły.
- Rozpoczynając smażenie najlepiej usmażyć jeden racuszek i sprawdzić stan usmażenia, wtedy wiadomo, ile czasu trzeba trzymać na patelni.
- Usmażone racuszki wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: placuszki z rodzynkami na sodzie.
Najmłodszy w rodzinie takie uwielbia ;-) Pyszne są.
OdpowiedzUsuńale fajnie te racuszki też takie lubimy
OdpowiedzUsuńFajne, bo mam do zużycia maślankę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki, kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńTakie to najlepsze dla dzieci. Jak placuszki są na śniadanie to wiem, że wszystko będzie zjedzone :)
OdpowiedzUsuńMój chłopak je uwielbia
OdpowiedzUsuń