Risotto z pieczarkami i brokułem
Risotto z pieczarkami i brokułem to pyszne i zdrowe danie obiadowe. Przygotowanie takiego lekkostrawnego obiadu jest bardzo łatwe, chociaż wymaga nieco cierpliwości. Kremowa struktura ryżu i delikatna nuta pikantności, połączona ze smakiem brokuła i pieczarek.
Polecam delikatnie przyprawić chili i pieprzem, aby podczas jedzenia najpierw wyczuwalne były składniki, a pikantność dopiero pod sam koniec. Najlepszym ryżem do zrobienia risotto jest ryż arborio, który zawiera dużo skrobi. Dobrze wchłania dodawane płyny, co sprawia, że ryż staje się kleisty i delikatny. Danie jest bezmięsne, ale jeśli domownicy nie preferują takiego jedzenia, to do risotta można podać np. grillowanego lub podsmażonego kurczaka.
Składniki na risotto z pieczarkami i brokułem:
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- średniej wielkości brokuł
- 500 g pieczarek
- papryka czerwona
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek oliwy
- 0,5 łyżeczki płatków chili lub świeża mała papryczka chili
- 2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- łyżka soku z cytryny
- 1,5 -2 l ciepłego wywaru warzywnego lub wody
Dodatkowo:
- parmezan do podania lub ser żółty długodojrzewający
Jak zrobić risotto z pieczarkami i brokułem?
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy.
- Dodać ryż i podsmażać go do czasu, aż będzie szklisty. Ciągle mieszać, aby nie przypalić.
- Do ryżu dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, po chwili drobno pokrojonego brokuła i pieczarki. Podsmażać do czasu, aż warzywa zaczną się delikatnie przyrumieniać.
- Dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
- Zmniejszyć nieco moc palnika i ryż z warzywami zacząć podlewać ciepłym wywarem. Na przemian mieszać i podlewać po chochli wywaru. Risotto powinno cały czas delikatnie bulgotać. Płynu dolewać wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednio dodany. Podlewanie zakończyć, gdy ryż stanie się miękki, a konsystencja risotto delikatnie kremowa.
- W międzyczasie przyprawić do smaku chili, pieprzem i solą. Na koniec dodać sok z cytryny.
- Risotto podawać od razu po przygotowaniu, posypane tartym parmezanem lub innym serem długodojrzewającym.
Zobacz również: kurczak z ryżem po meksykańsku.
oj zjadłabym sobie takie
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie,smacznie :-)
OdpowiedzUsuńWcale nie uważam risotto za łatwe danie. Ale widzę, że Ty poradziłaś sobie wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) W tym daniu potrzebna jest cierpliwość i dobrej jakości ryż.
Usuńsama mam dziś risotto, uwielbiam je! pyszna wersja :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńI to jest pomysł na jutrzejszy obiad! :) pycha!
OdpowiedzUsuńOd czasu od kiedy postanowiłam przejsć na home office, spędzam dosć sporo czasu w domu oraz staram się ten czas wykorzystać w lepszy sposób. Mianowicie nabrałam ochoty na gotowanie i praktycznie codziennie wymyślam coś nowego czy to na obiadek czy na deserek :)
OdpowiedzUsuńJeszcze 5 minut temu zastanawiałąm się co przygotować na obiad bo akurat dzisiaj nie miałam pomysłu co zrobic, pomimo pełnej lodówki. I ten przepis spadł mi jak gwiazdka z nieba.
Przygotuję dzisiaj na obiad, szczegónie, ze risotto bardzo lubię oraz mam do niego wszystkie składniki :)