Rogaliki francuskie z serem
Rogaliki francuskie z serem to szybki i prosty do zrobienia poczęstunek na deser dla niezapowiedzianych gości. Łatwość przygotowania i pyszny końcowy efekt na pewno zachęca do ich zrobienia.
Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem rogaliki zrobiłam z białym serem i posypałam cukrem trzcinowym. Ciasta francuskiego nie należy zbyt ciasno zwijać ani nakładać zbyt dużo soczystych dodatków, gdyż po upieczeniu będzie wilgotne i niechrupiące.
Składniki na rogaliki francuskie z serem:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 250 g sera białego twarogowego
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki cukru
- cukier trzcinowy do posypania
Jak zrobić rogaliki francuskie z serem?
- Ser wymieszać z żółtkiem i cukrem, aby powstała jednolita masa.
- Białko roztrzepać, będzie użyte do posmarowania rogalików.
- Ciasto pokroić na równe niezbyt duże kwadraty. Jeśli chcemy otrzymać małe rogaliki to kwadraty przekroić jeszcze po skosie, aby powstały trójkąty.
- Masę serową (około łyżeczki) rozsmarować bliżej końca, od którego będziemy zwijać. Rolować luźne rogaliki, koniec delikatnie przycisnąć, aby rogalik się nie rozwinął w czasie pieczenia. Kwadraty rolować od strony ostrego rogu, trójkąty zaś od szerszego boku (podstawy).
- Rogaliki układać w małych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć cukrem trzcinowym.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 minut.
- Po upieczeniu najlepiej zdjąć rogaliki z foremki i wystudzić na kratce.
Zobacz również: ciasteczka francuskie z cynamonem.
bardzo lubię takie slodkości
OdpowiedzUsuńFajne rogaliki, z ciasta francuskiego zawsze można wyczarować coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń