Rogaliki francuskie z serem

/ 2

Rogaliki francuskie z serem to szybki i prosty do zrobienia poczęstunek na deser dla niezapowiedzianych gości. Łatwość przygotowania i pyszny końcowy efekt na pewno zachęca do ich zrobienia.

Ciastka francuskie
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby wypieków z ciasta francuskiego. Samodzielne zrobienie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i najczęściej korzystam z takiego, które można kupić w sklepie. W lodówce staram się mieć choćby jeden rulonik ciasta, aby szybko móc zrobić coś słodkiego.

Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem rogaliki zrobiłam z białym serem i posypałam cukrem trzcinowym. Ciasta francuskiego nie należy zbyt ciasno zwijać ani nakładać zbyt dużo soczystych dodatków, gdyż po upieczeniu będzie wilgotne i niechrupiące.
Rogaliki z ciasta francuskiego
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Składniki na rogaliki francuskie z serem:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • cukier trzcinowy do posypania

Jak zrobić rogaliki francuskie z serem?

  1. Ser wymieszać z żółtkiem i cukrem, aby powstała jednolita masa.
  2. Białko roztrzepać, będzie użyte do posmarowania rogalików.
  3. Ciasto pokroić na równe niezbyt duże kwadraty. Jeśli chcemy otrzymać małe rogaliki to kwadraty przekroić jeszcze po skosie, aby powstały trójkąty.
  4. Masę serową (około łyżeczki) rozsmarować bliżej końca, od którego będziemy zwijać. Rolować luźne rogaliki, koniec delikatnie przycisnąć, aby rogalik się nie rozwinął w czasie pieczenia. Kwadraty rolować od strony ostrego rogu, trójkąty zaś od szerszego boku (podstawy).
  5. Rogaliki układać w małych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć cukrem trzcinowym.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 25 minut.
  8. Po upieczeniu najlepiej zdjąć rogaliki z foremki i wystudzić na kratce.

    Zobacz również: ciasteczka francuskie z cynamonem.

Komentarze

  1. bardzo lubię takie slodkości

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne rogaliki, z ciasta francuskiego zawsze można wyczarować coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady