Sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia
Delikatny i pyszny sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia to idealny deser na święta. Sernik jest łatwy do przygotowania i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt doświadczona w kuchni.
Pyszne połączenie smaku czekolady, wanilii i sera. Sernik jest delikatny i niezbyt słodki. Do wykonania można użyć dowolnego mielonego twarogu sernikowego, nawet z wiaderka. Oczywiście jakość sera wpływa na smak sernika, dlatego powinien być dobrej jakości. Twaróg w kostce powinien być zmielony co najmniej 2 razy.Sernik świetnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców, u mnie był jedzony z borówkami. Sernik najlepszy jest po 12 godzinach spędzonych w lodówce, po tym czasie również dobrze się kroi.
Składniki na sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia:
- 1 kg białego sera twarogowego (może być z wiaderka)
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao naturalnego
- laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
Spód do sernika:
- 150 g kakaowych herbatników
- 100 g roztopionego masła
Polewa mleczna z czekoladą:
- 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao
- 150 ml mleka lub śmietanki 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak zrobić sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia?
- Galaretki rozpuścić oddzielnie w 250 ml wrzącej wody i wystudzić.
- Kakao zalać 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i wystudzić.
- Ziarenka wanilii lub cukier z wanilią wymieszać w 2 - 3 łyżkach gorącego mleka i wystudzić.
- Ser zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru.
- Schłodzoną śmietankę ubić z 1/2 szklanki cukru pudru i wymieszać delikatnie z serem.
- Masę serową podzielić na dwie równe części.
- Do jednej części dodać kakao i stopniowo dodawać po łyżce lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Masy długo nie miksować, aby zachować objętość i strukturę.
- Masę kakaową wyłożyć do foremki z herbatnikami, wyrównać i wstawić do lodówki na około 10 minut.
- Do drugiej części dodać wanilię i stopniowo po łyżce lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masy zbyt mocno i długo nie miksować, aby nie straciła puszystości.
- Masę waniliową wyłożyć na masę kakaową, wyrównać i wstawić na około 10 minut do schłodzenia.
- Po tym czasie polać polewą i wstawić na co najmniej 5 godzin do schłodzenia. Sernik najlepszy jest po 12 godzinach spędzonych w lodówce.
Spód do sernika:
- Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z masłem. Powinna powstać struktura mokrego piasku.
- Herbatniki wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łyżką.
Polewa mleczna z czekoladą:
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
- Mleko lub śmietankę podgrzać (nie gotować) i rozpuścić w nim czekoladę i miód.
- Do gorącego mleka z rozpuszczoną czekoladą dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści i polewa będzie jednolita. Mleka po dodaniu żelatyny więcej nie podgrzewać.
- Wystudzoną, ale jeszcze płynną polewą polać sernik i wstawić do lodówki.
Zobacz również: sernik z musem z gruszek.
Pięknie wygląda, każda warstwa bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńWygląda kremowo i puchato ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie wyprobowac, pycha :)
OdpowiedzUsuń