Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone

/ 5

Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia.

Deser kakaowy z mascarpone
Są takie dni, że nie chce się ani piec, ani gotować, ale ochota na coś słodkiego do kawy jest zawsze. Świetnym rozwiązaniem wtedy jest zrobienie ciasta bez pieczenia. Umiarkowanie słodki deser na zimno z serka mascarpone i herbatników robi się bardzo szybko i na pewno zaspokoi apetyt każdego łasucha.

Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną a masa serowa oraz polewa zastygną. Masa z serka mascarpone jest bardzo delikatna i kremowa, ale po połączeniu z herbatnikami i schłodzeniu, powstałe ciasto dobrze się kroi. U mnie tym razem herbatników miałam tylko na 2 warstwy, ale zdecydowanie lepiej dać warstwę herbatników również pod polewę, tak jak jest to napisane w przepisie. 
Deser z mascarpone i herbatników
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzić)
  • 400 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy naturalnej

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • 450 g herbatników kakaowych
  • płatki migdałowe do dekoracji

Jak zrobić ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone?

  1. Kakao i kawę wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody i wystudzić. Powinna powstać gęsta konsystencja, która bez pomocy nie wylewa się z kubeczka.
  2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubijać na wolnych obrotach miksera, aby nie przebić śmietany, gdyż może się rozwarstwić.
  3. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i rozmieszane kakao.
  4. Miksować krótko na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długie i mocne miksowanie może sprawić, że zaczną tworzyć się grudki i masa się rozwarstwi.
  5. Metalową formę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. 
  6. 1/2 część masy rozsmarować na dnie formy wyłożonej herbatnikami, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć pozostałą część kremu. 
  7. Krem przykryć herbatnikami i polać polewą oraz posypać płatkami migdałowymi.
  8. Ciasto wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki, aby zastygło i zmiękły herbatniki.

Polewa:

  1. Czekoladę roztopić ze śmietanką i miodem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody.
  2. Składniki mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą polać ciasto.

Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone.

Komentarze

  1. Takiego ciacha się nie odmawia :-)Rewelacja, pewnie szybko znika ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość sycące i nawet mały kawałeczek zaspokaja chęć na coś słodkiego :) Z podanych składników wychodzi duża porcja, która jest dość podzielna.

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne, trudno się oprzeć takiej pokusie :)
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na spontaniczne spotkanie ze znajomymi :))

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze robię się głodna :D Przepyszne ciasto <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady