Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone
Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia.
Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną a masa serowa oraz polewa zastygną. Masa z serka mascarpone jest bardzo delikatna i kremowa, ale po połączeniu z herbatnikami i schłodzeniu, powstałe ciasto dobrze się kroi. U mnie tym razem herbatników miałam tylko na 2 warstwy, ale zdecydowanie lepiej dać warstwę herbatników również pod polewę, tak jak jest to napisane w przepisie.
Składniki na ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone (schłodzić)
- 400 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy naturalnej
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Dodatkowo:
- 450 g herbatników kakaowych
- płatki migdałowe do dekoracji
Jak zrobić ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone?
- Kakao i kawę wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody i wystudzić. Powinna powstać gęsta konsystencja, która bez pomocy nie wylewa się z kubeczka.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubijać na wolnych obrotach miksera, aby nie przebić śmietany, gdyż może się rozwarstwić.
- Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i rozmieszane kakao.
- Miksować krótko na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długie i mocne miksowanie może sprawić, że zaczną tworzyć się grudki i masa się rozwarstwi.
- Metalową formę najlepiej wyłożyć folią spożywczą.
- 1/2 część masy rozsmarować na dnie formy wyłożonej herbatnikami, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć pozostałą część kremu.
- Krem przykryć herbatnikami i polać polewą oraz posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki, aby zastygło i zmiękły herbatniki.
Polewa:
- Czekoladę roztopić ze śmietanką i miodem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody.
- Składniki mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą polać ciasto.
Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone.
Takiego ciacha się nie odmawia :-)Rewelacja, pewnie szybko znika ;-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość sycące i nawet mały kawałeczek zaspokaja chęć na coś słodkiego :) Z podanych składników wychodzi duża porcja, która jest dość podzielna.
UsuńBardzo apetyczne, trudno się oprzeć takiej pokusie :)
OdpowiedzUsuńM
Idealne na spontaniczne spotkanie ze znajomymi :))
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze robię się głodna :D Przepyszne ciasto <3
OdpowiedzUsuń