Ciasto kruche z bezą kokosową
Ciasto kruche z bezą kokosową to przyjemny i bardzo smaczny deser na każdą okazję. Pyszne ciasto kruche z delikatną bezą o kokosowym smaku, polane odrobiną czekolady. Ciasto, którego smak długo się pamięta.
W tym cieście wykorzystałam mrożone białka, które zostały po wcześniejszym robieniu pączków. Białka można mrozić i przechowywać około miesiąca w zamrażarce. Przed wykorzystaniem białka, należy tylko rozmrozić w temperaturze pokojowej i nie tracą nic ze swoich właściwości.
Do przygotowania ciasta kruchego pod bezę wykorzystałam mieszankę — ciasto kruche z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny, która zdecydowanie ułatwiła cały proces przygotowania. Przygotowując ciasto, należy dodać tylko masło i jajko, gdyż mieszanka w swoim składzie zawiera już mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto można wykorzystać jako spód do szarlotek, serników, tart lub zrobić z niego kruche ciasteczka.
Składniki na ciasto kruche z bezą kokosową:
Ciasto kruche:
- opakowanie ciasta kruchego z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny lub 300 g mąki krupczatki, łyżeczka proszku do pieczenia i 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła (schłodzić)
- 1 jajko
Beza kokosowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 50 g czekolady deserowej z zawartością co najmniej 45% kakao
- 20 g masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Jak zrobić ciasto kruche z bezą kokosową?
Ciasto kruche:
- Masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Ciasta nie można zbyt długo wyrabiać i ocieplać, gdyż po upieczeniu będzie twarde.
- Z ciasta uformować rulon i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto włożyć między dwa papiery do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 - 3 mm.
- Zdjąć z jednej strony papier i przenieść ciasto do foremki. Po odklejeniu drugiego papieru ciasto docisnąć do spodu i brzegów formy.
- Wyłożone ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
- Na podpieczone gorące ciasto wyłożyć bezę i piec 15 - 20 minut w 170 stopniach C.
- Po wystudzeniu polać smugami rozpuszczonej czekolady z masłem i miodem.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
Beza kokosowa:
- Białka ubijać aż będą spienione, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Po każdym dodaniu ubijać na wolnych obrotach do czasu rozpuszczenia się cukru.
- Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Ubita beza powinna być sztywna i lśniąca.
- Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki.
Od samego patrzenia pracują kubki smakowe! Przepyszne ciasto! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z komosem😍to zdecydowanie ciacho dla mnie😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta beze z góry :)) nadaje temu ciastu idealnego smaku
OdpowiedzUsuńfajne to ciasto
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze pic bezę kokosową i jak długo?
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia bezy podany jest w punkcie 6 sposobu przygotowania ciasta.
Usuń