Gofry z jogurtem
Gofry z jogurtem to przysmak zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pyszny deser, który sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i naszym gościom. Chrupiące z wierzchu i przyjemnie mięciutkie w środku.
Do pieczenia gofrów najlepsza jest gofrownica o jak największej mocy, wtedy gofry szybko się pieką i są chrupiące. Gofry wymagają również użycia dobrej jakości składników, podstawą jest oczywiście mąka. Tym razem wykorzystałam uniwersalną mąkę pszenną Szymanowską typ 480 Polskie Młyny, która świetnie sprawdza się nie tylko do wypieków.
Składniki na gofry z jogurtem:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska Polskie Młyny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- olej lub masło do posmarowania gofrownicy
dodatki:
- cukier puder
- bita śmietana
- konfitury
- świeże owoce
Jak zrobić gofry z jogurtem?
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka utrzeć dodając stopniowo cukier, olej, jogurt i mleko.
- Następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywną i lśniącą pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Przed dodaniem białek można już rozgrzać gofrownicę.
- Do posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej gofrownicy nakładać chochlą partie ciasta i wypiekać zgodnie z zaleceniami producenta danej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy, im większa, tym szybciej gofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Piec około 7 minut bez otwierania gofrownicy lub według wskazań producenta gofrownicy.
- Po upieczeniu gofry studzić najlepiej na kratce, aby nie stykały się ze sobą.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie pierwsze są zjadane bez niczego albo tylko z samym cukrem pudrem.
Zobacz również: gofry na wodzie.
oo jaki fajny przepis na gofry
OdpowiedzUsuńTakich gofrów się nie odmawia :-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Na pewno wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuń