Gofry z jogurtem

/ 3

Gofry z jogurtem to przysmak zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pyszny deser, który sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i naszym gościom. Chrupiące z wierzchu i przyjemnie mięciutkie w środku.

Gofry z bitą śmietaną i owocami
Sprawdziłam wiele przepisów na gofry, ale ten polubiłam chyba najbardziej. Gofry za sprawą dodanego jogurtu w środku są przyjemnie mięciutkie, wierzch zaś pozostaje chrupiący. Gofry najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, chociaż w tym przypadku nawet po kilku godzinach nie tracą prawie nic na swoich walorach smakowych.

Do pieczenia gofrów najlepsza jest gofrownica o jak największej mocy, wtedy gofry szybko się pieką i są chrupiące. Gofry wymagają również użycia dobrej jakości składników, podstawą jest oczywiście mąka. Tym razem wykorzystałam uniwersalną mąkę pszenną Szymanowską typ 480 Polskie Młyny, która świetnie sprawdza się nie tylko do wypieków.
Gofry z owocami z mąki Polskie Młyny
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Składniki na gofry z jogurtem:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska Polskie Młyny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej lub masło do posmarowania gofrownicy

dodatki:

  • cukier puder
  • bita śmietana
  • konfitury
  • świeże owoce
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić gofry z jogurtem?

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka utrzeć dodając stopniowo cukier, olej, jogurt i mleko.
  3. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia się składników.
  4. Białka ubić na sztywną i lśniącą pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  5. Przed dodaniem białek można już rozgrzać gofrownicę.
  6. Do posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej gofrownicy nakładać chochlą partie ciasta i wypiekać zgodnie z zaleceniami producenta danej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy, im większa, tym szybciej gofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Piec około 7 minut bez otwierania gofrownicy lub według wskazań producenta gofrownicy.
  7. Po upieczeniu gofry studzić najlepiej na kratce, aby nie stykały się ze sobą.
  8. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie pierwsze są zjadane bez niczego albo tylko z samym cukrem pudrem.

    Zobacz również: gofry na wodzie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady