Sernik z rosą
Sernik z rosą to pyszne i dość łatwe do zrobienia ciasto. Kremowy ser na kruchym cieście, a do tego delikatna beza z kroplami słodkiej rosy. Pyszny deser, który uświetni każde przyjęcie, czy też rodziny obiad w mniejszym gronie.
Sernik z rosą wyjdzie naprawdę smaczny, jeśli użyjemy dobrej jakości tłustego lub półtłustego sera twarogowego. Najlepiej kupić biały ser twarogowy w kawałku i zmielić go w maszynce. Sery z wiaderka są różne, unikajcie tych rzadkich i z różnymi dodatkami, im dłuższa lista składników, tym gorszej jakości ser. Sernika z takiego sera po upieczeniu może się sporo skurczyć i wcale nie smakować białym serem.
Tak jak większość pieczonych ciast, sernik nie lubi nagłych zmian temperatury zaraz po upieczeniu. Najlepiej jest najpierw studzić go około 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć i dalsze studzenie kontynuować w temperaturze pokojowej.
Składniki na sernik z rosą:
Spód pod sernik:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg mielonego sera białego twarogowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
Beza:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Jak zrobić sernik z rosą?
Spód:
- Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki z pozostałymi składnikami.
- Szybko zagnieść jednolite ciasto i wykleić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut.
Masa serowa:
- Do mielonego sera dodać cukier, budyń i jajka, krótko zmiksować.
- Do masy dodawać stopniowo olej na przemian z mlekiem i miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzać masy serowej.
- Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach C.
- Następnie na gorący ser wyłożyć ubite białka, widelcem lub łopatką z ząbkami zrobić rowki i piec w 180 stopniach C około 13 - 14 minut.
- Po upieczeniu sernika, uchylić drzwi piekarnika na około 10 minut, następnie sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krople rosy pojawią się dopiero po pewnym czasie, gdy sernik będzie zimny.
Beza:
- Białka ubijać ze szczyptą soli, a gdy zaczną się pienić, zacząć dodawać po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru, miksować do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
- Białka miksować na wolnych obrotach do uzyskania sztywnej i lśniącej konsystencji. Na powierzchni powinny zostawać trwałe ślady po widełkach miksera, a po odwróceniu miski nic nie może samo wypadać.
Zobacz również: sernik z bezą kokosową.
uwielbiam ten sernik
OdpowiedzUsuńMój ulubiony, gości u nas na każdej imprezie świątecznej :-)
OdpowiedzUsuńWygląda to smakowicie i zapewne tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik. Zastanawiam się dlaczego go jeszcze nie piekłam...
OdpowiedzUsuń