Ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone
Pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone idealnie sprawdzi się jako deser w piękny słoneczny dzień. Kremowe warstwy z serka mascarpone świetnie pasują do soczystych truskawek zanurzonych w chłodnej galaretce. Przepis na ciasto z mascarpone, które jest bardzo łatwe do zrobienia.
Przygotowując ciasto bez pieczenia z truskawkami, należy uzbroić się w cierpliwość w momencie pilnowania galaretek dodawanych do masy serowej, aby zbyt mocno nie stężały. Moment, w którym galaretka przykleja się już do łyżeczki, odpowiedni jest, aby połączyć ją z serkiem. Nie zapomnijcie również przed położeniem truskawek masę serową pokryć cienką warstwą galaretki. Czynność ta zapobiegnie reakcji świeżych truskawek z serem, czyli kwaśnieniu i rozpływaniu się soku z truskawek w serze. Truskawki powinny być dojrzałe.
Składniki na ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone:
- 500 g serka mascarpone (schłodzić)
- 660 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 4 galaretki w proszku (u mnie 2 pomarańczowe, truskawkowa i cytrynowa)
- 4 łyżeczki kakao naturalnego
- 10 łyżek cukru pudru
- 280 g herbatników kakaowych
- 500 g dojrzałych truskawek
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone?
- Metalową foremkę wyścielić folią spożywczą i wyłożyć herbatnikami.
- Truskawki umyć i osuszyć.
- Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 750 ml zagotowanej wody, truskawkową w 250 ml i cytrynową również w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
- 330 ml śmietanki zmiksować z 6 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodać kakao i partiami 250 g mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła.
- Następnie wymieszać z lekko tężejącą galaretką truskawkową, krótko zmiksować.
- Masę wyłożyć do formy i przykryć warstwą herbatników. Wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
- 330 ml śmietanki zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru, a pod koniec dodać partiami 250 g serka mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła.
- Wymieszać z tężejącą galaretką cytrynową i krótko zmiksować.
- Wyłożyć na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
- Wierzch ciasta polać cienką warstwą wystudzonej galaretki pomarańczowej i wstawić na 5 minut do lodówki.
- Następnie na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i zalać pozostałą jeszcze ciekłą galaretką pomarańczową.
- Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby herbatniki zmiękły i wszystkie warstwy zastygły.
Zobacz również: sernik truskawkowy bez pieczenia.
jedno z lepszych ciast jakie mi wyszło :)) Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPyszna inspiracja a jak bez pieczenia to zawsze zachęca :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z truskawkami :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie! <3
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Trzeba spróbować póki mamy truskawki.
OdpowiedzUsuń