Ciasto z truskawkami
Łatwe do przygotowania ciasto z truskawkami na pyszny deser od święta i nie tylko. Delikatny placek z aromatycznymi truskawkami i chrupiącą kokosową kruszonką. Proste przygotowanie i wiele przyjemności w czasie jedzenia.
Sezon na truskawki w pełni i są one już coraz tańsze, warto więc wykorzystać je do przygotowania ciasta z truskawkami. Prezentowane ciasto w sezonie robię ze świeżymi truskawkami, a poza nim wykorzystuję mrożone.
Przed wyłożeniem owoców na ciasto najlepiej obtoczyć je w proszku budyniowym,
wtedy w czasie pieczenia z soku wokół owoców utworzy się pyszna owocowa
otoczka. Mrożonych truskawek przed wyłożeniem na ciasto nie rozmrażać.
Chrupiąca kruszonka z dodatkiem wiórków kokosowych świetnie łączy się z
owocami i nadaje delikatnego smaku kokosa.
Ciasto jest tak smaczne, że na pewno na jednym upieczeniu nie poprzestaniecie.
W sezonie piekę go prawie co tydzień i zawsze smakuje wyśmienicie, a gdy
kończą się truskawki, zastępuję je śliwkami.
Składniki na ciasto z truskawkami:
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka z wiórkami kokosowymi:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku.
- Następnie dodać śmietanę i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Masę ucierać do czasu uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umyte truskawki obtoczyć w budyniu i lekko dociskając rozłożyć jedna obok drugiej na wierzch ciasta. Mrożonych truskawek nie rozmrażać. Jeśli truskawki są niezbyt słodkie to posypać delikatnie cukrem.
- Wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 50 minut. Stopień upieczenia sprawdzić patyczkiem w miejscu bez truskawek. Patyczek nie powinien mieć przyklejonego ciasta.
Kruszonka:
- Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami.
- Następnie wszystko rozgniatać w palcach, aby powstały drobne nierównomierne okruszki. Kruszonki długo nie trzymać w palcach, aby się zbyt mocno nie ociepliła.
-
Kruszonką posypać wierzch ciasta tuż przed wstawieniem do pieczenia.
Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.
Wygląda przecudnie i na pewno tak samo smakuje :) szkoda ze nie mogę spróbowac
OdpowiedzUsuńSama dobroć. Wyobraźnia działa - truskawki i ta kokosową kruszonką... niebo w ustach. Mniammm
OdpowiedzUsuń