Ciasto z truskawkami

/ 2

Łatwe do przygotowania ciasto z truskawkami na pyszny deser od święta i nie tylko. Delikatny placek z aromatycznymi truskawkami i chrupiącą kokosową kruszonką. Proste przygotowanie i wiele przyjemności w czasie jedzenia.

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką
Sezon na truskawki w pełni i są one już coraz tańsze, warto więc wykorzystać je do przygotowania ciasta z truskawkami. Prezentowane ciasto w sezonie robię ze świeżymi truskawkami, a poza nim wykorzystuję mrożone.

Przed wyłożeniem owoców na ciasto najlepiej obtoczyć je w proszku budyniowym, wtedy w czasie pieczenia z soku wokół owoców utworzy się pyszna owocowa otoczka. Mrożonych truskawek przed wyłożeniem na ciasto nie rozmrażać. Chrupiąca kruszonka z dodatkiem wiórków kokosowych świetnie łączy się z owocami i nadaje delikatnego smaku kokosa.

Ciasto jest tak smaczne, że na pewno na jednym upieczeniu nie poprzestaniecie. W sezonie piekę go prawie co tydzień i zawsze smakuje wyśmienicie, a gdy kończą się truskawki, zastępuję je śliwkami.
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z truskawkami:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka z wiórkami kokosowymi:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
  • 2 łyżki cukru
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku.
  2. Następnie dodać śmietanę i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Masę ucierać do czasu uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Umyte truskawki obtoczyć w budyniu i lekko dociskając rozłożyć jedna obok drugiej na wierzch ciasta. Mrożonych truskawek nie rozmrażać. Jeśli truskawki są niezbyt słodkie to posypać delikatnie cukrem.
  6. Wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 50 minut. Stopień upieczenia sprawdzić patyczkiem w miejscu bez truskawek. Patyczek nie powinien mieć przyklejonego ciasta.

Kruszonka:

  1. Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. 
  2. Następnie wszystko rozgniatać w palcach, aby powstały drobne nierównomierne okruszki. Kruszonki długo nie trzymać w palcach, aby się zbyt mocno nie ociepliła. 
  3. Kruszonką posypać wierzch ciasta tuż przed wstawieniem do pieczenia.

    Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.

Komentarze

  1. Wygląda przecudnie i na pewno tak samo smakuje :) szkoda ze nie mogę spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama dobroć. Wyobraźnia działa - truskawki i ta kokosową kruszonką... niebo w ustach. Mniammm

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady