Ciastka francuskie z kremem z mascarpone
Ciastka francuskie z kremem z mascarpone to szybki do przygotowania i bardzo smaczny deser. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ciasta z kremem w stylu napoleonek i kremówek.
Latem zazwyczaj staram się, aby w kuchni spędzać jak najmniej czasu. Dlatego też nawet ciasta robię takie, w których wykonanie nie trzeba wkładać zbyt dużego wysiłku. Wystarczy tylko upiec gotowe ciasto francuskie i przełożyć prostym kremem z mascarpone i śmietanki, a deser zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Pyszne ciasto z kremem z serka mascarpone jest na pewno delikatniejsze w smaku i dużo lżejsze od napoleonki z kremu budyniowego z dodatkiem masłem.
Kupując ciasto francuskie najlepiej wybierać to, które jest zrobione z dodatkiem masła. Mascarpone i śmietanka przed ubijaniem powinny być schłodzone. Śmietanki i później dodanego do niej serka, nie można zbyt długo i na wysokich obrotach miksera ubijać, gdyż krem się rozwarstwi. Podczas ubijania kremu, w kuchni nie powinna również być zbyt wysoka temperatura.
Składniki na ciastka francuskie z kremem z mascarpone:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone (schłodzić)
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ciastka francuskie z kremem mascarpone?
- Ciasto francuskie rozwinąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć równomiernie widelcem. Ciasta po wyjęciu z lodówki zbyt długo nie ocieplać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 200 stopni C przez 15 minut.
- Bąble, które będą tworzyć się podczas pieczenia przekłuć widelcem, aby ciasto po upieczeniu było równe.
- W ten sam sposób upiec drugie opakowanie ciasta francuskiego.
- Jedno z upieczonych ciast po wystudzeniu pokroić na 12 równych kawałków. Do krojenia można użyć nożyka do pizzy.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i ekstrakt z wanilii.
- Kremu zbyt długo nie ubijać, gdyż mogą utworzyć się grudki. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Krem rozsmarować na niepokrojonym kawałku ciasta i ułożyć na nim rozkrojone kawałki drugiego.
- Schłodzić w lodówce przez około 6 godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: rogaliki francuskie z serem.
O z chęcią spróbuje. Myślę że dzieci będą zachwycone.
OdpowiedzUsuńA kiedy pokroić ?
OdpowiedzUsuńPo schłodzeniu :)
Usuń🥰🥰🥰 Super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗
Usuń