Jak zrobić idealną bezę?
Beza to pyszny i dość łatwy do zrobienia deser. Latem beza z owocami i kremem stanowi świetny poczęstunek na każdym przyjęciu. Wykonanie idealnej bezy jest dość łatwe, należy jednak przestrzegać kilku zasad. Idealna beza — przepis i wykonanie.
Beza idealna i jak ją zrobić w domu?
Podstawą idealnej bezy stanowią dobrej jakości świeże jajka, z których pochodzą białka. Zalecane jest, aby jajka były w temperaturze pokojowej, chociaż przyznam, że nie zawsze tej zasady przestrzegam. Białka powinny być starannie oddzielone od żółtek, aby ani kropelka żółtka nie dostała się do białek. Naczynie i widełki miksera lub trzepaczka, powinny być suche i czyste, czyli bez tłuszczu. Cukier o niezbyt grubej strukturze, aby dość łatwo łączył się z ubijaną pianą i ją usztywniał. Pianę najlepiej ubijać na niezbyt dużych obrotach miksera, aby w początkowym etapie nie przebić białek, które mogą się rozwarstwić i zacząć ponownie się upłynniać. Cukier do ubijanych białek dodawać małymi porcjami, gdyż duża porcja może zacząć się rozpuszczać, a powinna się rozcierać i łączyć z powstającą pianą. Prawidłowo ubita piana na bezę, powinna być puszysta, zwarta i lśniąca, a po wyjęciu widełek pozostaje trwały ślad. Zamiast soku z cytryny do bezy można dodać ocet winny. Bezy nie należy suszyć w zbyt wysokiej temperaturze, lepiej dłużej i w niższej. Niewskazane jest też nagłe wyjmowanie bezy z piekarnika po upieczeniu. Pozwolić, aby beza wystygła w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Jako ciekawostkę podam, że białka można mrozić. Białek po robieniu ciasta kruchego, faworków, pączków nie wyrzucam, tylko zbieram do zamykanego pojemnika i zamrażam. Zamrożone białka przechowuję nie dłużej niż 5 tygodni. Przed użyciem rozmrażam w temperaturze pokojowej.
Osoby doświadczone w wypiekaniu, na pewno wiedzą o tym wszystkim, ale pozostałym może się to przydać. Jeśli macie jakieś swoje doświadczenia w tworzeniu bezy idealnej to chętnie je poznam, być może coś mi umknęło.
Przepis na idealną bezę:
(średnica 28 cm)
- 5 białek (temperatura pokojowa)
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem do bezy:
- 300 ml śmietanki 30 - 36% (schłodzić)
- 250 g serka mascarpone (schłodzić)
- 4 łyżki cukru pudru
Jak zrobić idealną bezę?
- Białka wlać do miski, która pomieści 3 - 4 krotne powiększenie się białek. Miska powinna być sucha i czysta, czyli bez wody i tłuszczu. Tak samo, jeśli chodzi o widełki miksera. Białka powinny być starannie oddzielone od żółtek i ani kropelka żółtka nie może znaleźć się razem z białkami.
- Białka ubijać na średnich obrotach miksera do czasu, aż w misce utworzy się gęsta piana.
- W tym momencie zacząć dodawać po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru do białek należy miksować do czasu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Czynność powtarzać do całkowitego wykorzystania cukru.
- Prawidłowo ubita piana na bezę, powinna być puszysta, zwarta i lśniąca, bez wyczuwalnych grudek cukru.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksować, aby połączyły się składniki.
- Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie rozsmarować ubitą pianę, nadając jej okrągły kształt o średnicy około 28 cm. Wyrównać i boki delikatnie podnieść do góry, wtedy po upieczeniu łatwiej będzie rozsmarować krem i udekorować.
- Piec w piekarniku (bez termoobiegu) nagrzanym góra-dół do 120 stopni C, drugi poziom z dołu przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć około 90 - 120 minut. Im dłużej, tym beza będzie bardziej krucha.
- Bezę studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem oraz udekorować ulubionymi owocami, sosem lub czekoladą.
Krem do bezy:
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem, należy uważać, aby nie przebić. Miksować na średniej mocy miksera, gdyż śmietanka może się rozwarstwić.
- Pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ubijać tylko do czasu połączenia się składników.
Zobacz również: bezy mini.
Cenne wskazówki. Szczególnie dotyczące pieczenia. Sposób przygotowania też ważny. Wszystko co napisałaś bardzo przydatne. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia bezę :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam bezy, ale jadłam i bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńPrzydatny wpis, lubię bezę, niestety u mnie w domu nikt poza mną nie przepada, więc robię bardzo rzadko :)
OdpowiedzUsuńraz w życiu próbowałam zrobić.. niestety przypaliło się wszytko eh;/
OdpowiedzUsuńWychodzi idealna i rewelacyjnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń