Batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia
Jedne z lepszych batoników czekoladowych z płatków owsianych bez pieczenia, które ostatnio robiłam. Batoniki mogą być świetnym deserem lub zdrową przekąską energetyczną.
Batoniki czekoladowe nie są zbyt słodkie, ale bardzo szybko zaspokajają chęć na słodycze. Mnie wystarczy pół kawałeczka prezentowanego na zdjęciu i chęć na łasuchowanie mija. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a zapewniam, że na jednym razie się nie zatrzymacie.
Składniki na batoniki z płatków owsianych bez pieczenia:
- 240 g płatków owsianych
- 200 g orzeszków ziemnych
- 200 g masła orzechowego
- 200 ml miodu naturalnego
- 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 75% kakao)
- 100 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia?
- Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni z solą. Orzeszki ciągle mieszać, aby nie przypalić. Po uprażeniu orzeszki zdjąć z patelni i wystudzić.
- Płatki owsiane również podprażyć i dodać do orzeszków.
- Czekoladę połamać i rozpuścić razem z miodem i masłem orzechowym w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozpuszczoną czekoladę dodać do płatków i orzeszków z bakaliami.
- Wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
- Masę starannie rozłożyć i wyrównać poprzez uciskanie.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po schłodzeniu pokroić na niezbyt duże batoniki.
Zobacz również: batoniki z żurawiny i kokosa.
Pyszne i pożywne! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe rawy - są najlepsze! :D
Serdecznie pozdrawiam :)
To coś dla mnie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo fajne batoniki
OdpowiedzUsuń