Ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone
Ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone jest jednym z tych ciast, które długo się pamięta. Niezapomniany smak i wygląd, a do tego proste wykonanie, czyli idealny deser na każdą okazję. Ciasto z mascarpone zawsze wychodzi i dobrze smakuje.
Wypróbujcie koniecznie przepis na ciasto bez pieczenia z wiśniami. Uważam, że wiśnie, galaretka, kakao i mascarpone to połączenie idealne i świetnie sprawdza się w tym deserze.
Przepis na ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone
Składniki na ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone:
Warstwa 1:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/2 szklanki soku wiśniowego
Warstwa 2:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 szklanka wiśni bez pestek z konfitury lub syropu
- 350 g herbatników kakaowych
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone?
Warstwa 1:
- Sok zagotować, rozpuścić w nim galaretkę i wystudzić (nie gotować).
- Masło utrzeć na puszysty krem. Podczas ucierania stopniowo dodawać cukier, jajka i kakao. Ucierać do czasu rozpuszczenia się cukru.
- Jajka przed dodaniem do masła, najlepiej utrzeć w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą i wystudzić. Jajka ciągle mieszać trzepaczką, miska nie powinna dotykać lustra wody, aby jajka się nie zważyły.
- Do utartego kremu wmieszać po łyżce wystudzony, ale jeszcze płynny sok z galaretką. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Masę wylać do formy wyłożonej herbatnikami, jeśli jest rzadka to wstawić na chwilę do lodówki. Następnie na jej wierzchu położyć drugą warstwę herbatników i wstawić do lodówki.
Warstwa 2:
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i krótko miksować.
- Następnie stopniowo dodawać zimną galaretkę i krótko miksować.
- Masę wyłożyć do formy na herbatniki i wstawić ponownie do lodówki.
- Galaretki wiśniowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i wystudzić.
- Na zastygniętą warstwę z mascarpone delikatnie wylać 1/2 część zimnej galaretki, równomiernie rozłożyć wiśnie i zalać pozostałą galaretką.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.
Wygląda obłędnie, zdecydowanie do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, warto zrobić :)
UsuńCiasto wygląda przepysznie, nie sposób mu się oprzeć :-)a dodatkowy atut, nie nie trzeba piec.
OdpowiedzUsuńPyszności! Też lubimy wiśnie w cieście:)super ciasteczko szczególnie na upalne dni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Prezentuje się niesamowicie smacznie! <3
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie wiśni i czekolady - wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńBez pieczenia chętnie wypróbuję szczególnie, że z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńJaka ładna kształtna kosteczka. :)
OdpowiedzUsuńPo schłodzeniu ciasto dość dobrze się kroi :)
UsuńTo ciasto jak dla mnie ma same plusy. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Niestety te z biszkoptami lub na kruchym cieście nigdy nie chcą mi wyjść idealnie. Dlatego robię tylko te których nie trzeba piec.
OdpowiedzUsuńPo drugie uwielbiam połączenie wiśni i czekolady (w tym przypadku kakao). Uważam też że jasna warstwa da fajne przełamanie tych smaków.
No i jeszcze galaretka. Uwielbiam ciasta z galaretkami - z resztą tak jak i moje dzieci. Jutro je robię. Na pewno szybko zniknie.
Jestem podobnego zdania :) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis, bo trafia w gusta mojego męża w 100% galaretka wiśnie i smak czekoladowy. Na pewno spodoba mu się jego smak. Żona trochę zaplusuje, a przy tym się nie narobi :) Jak dla mnie ciasta to tylko bez pieczenia. Nie mam daru do wypiekania biszkoptów więc w naszym menu goszczą tylko takie kremowe deserki.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam :)
UsuńPrzepis ciekawy. Zaraz zabieram się do robienia. Ale pomijam surowe jajka - nigdzie takich nie jadam.
OdpowiedzUsuńW tym przepisie jajka można najpierw ubić na parze, a później wystudzone stopniowo dodawać do ucieranego masła z cukrem. Oczywiście przed rozbiciem skórki jajek sparzyć wrzątkiem.
UsuńRobiłam bez jajek. I tego będę się trzymać - nie spożywam surowych jajek nigdzie, nawet z tatarem ;) bo mnie obrzydzają :) Lukier królewski robię z albuminy.
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne. Tylko za mało wiśni. Następnym razem dam więcej :)
Na sobotę znowu zrobię ;)
Co właściwie te jajka w tym cieście miały wnieść skoro ciasto udaje się bez jajek? Bo rozumiem że zrobiła pani bez jaj i wszystko wyszło ok tak?
UsuńPolecam!!! Genialne ciasto wszystkim bardzo smakowało ❤️
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało :)
UsuńPysznie, uwielbiam desery z wiśniami. :)
OdpowiedzUsuń