Pasztet z cukinii i płatków owsianych
Pasztet z cukinii i płatków owsianych to pyszne i zdrowe danie na lekki obiad wegetariański lub dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bardzo proste i szybkie przygotowanie na pewno zachęca do jego zrobienia.
Prezentowany pasztet z cukinii i płatków owsianych bardzo nam posmakował i część zniknęła, zanim jeszcze wyjęłam go z foremki. Czosnek i masło sprawiły, że podczas jedzenia ciepłego pasztetu miałam wrażenie delikatnego posmaku kurczaka.
Pasztet na dodanych zdjęciach jest bez pestek na wierzchu, ale obecnie robię go tak jak w przepisie. Słonecznik dodaję do środka i posypuję nim również pasztet z wierzchu. Przypieczone pestki słonecznika są chrupiące i świetnie smakują z warzywami. Pasztet polecam zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso, jako smaczny posiłek na śniadanie, kolację lub jako dodatek do obiadu.
Składniki na pasztet z cukinii i płatków owsianych:
- 1 kg startej cukinie (2 duże lub 3 małe szt.)
- 30 g startej marchewki (2 szt.)
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- wiązka natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka kaszy many
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2,5 łyżeczki soli
- 2 - 3 garści ziaren słonecznika
- 50 g masła do wyłożenia
Jak zrobić pasztet z cukinii i płatków owsianych?
- Cukinię, jeśli jest starsza, należy obrać i wyskrobać łyżeczką pestki. Czynności te pominąć, jeśli mamy młodą cukinię.
- Cukinie, marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić i cienkie paseczki.
- Do warzyw dodać płatki owsiane, kaszę mannę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać, część słonecznika dodać do środka, a pozostałym posypać wierzch pasztetu przed pieczeniem.
- Masło pokroić na cienkie plasterki i połową wyłożyć spód foremki.
- Formę wypełnić masą warzywną, posypać słonecznikiem i rozłożyć pozostałe plasterki masła.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 60 - 70 minut. Pasztet jest upieczony, gdy jego wierzch zaczyna się przyrumieniać.
- Pasztet warzywny świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.
Ale smakowicie wygląda! Pasztety z cukinii zawsze kojarzą się z końcem lata :)
OdpowiedzUsuńPyszny paszczet
OdpowiedzUsuńZ cukinii uwielbiam niezależnie od dodatków :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pasztety
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuń