Pasztet z cukinii i płatków owsianych

/ 6

Pasztet z cukinii i płatków owsianych to pyszne i zdrowe danie na lekki obiad wegetariański lub dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bardzo proste i szybkie przygotowanie na pewno zachęca do jego zrobienia.

Pasztet wegetariański z cukinii i płatków owsianych
Uwielbiam warzywa w każdej postaci, zarówno te w surówkach, jak i pieczone lub gotowane. Nie jestem wegetarianką ani weganką, ale lubię robić sobie dni bezmięsne, do których zaczynam nawet przekonywać swoich domowników. W sezonie na cukinię, obowiązkowo piekę pasztet warzywny.

Prezentowany pasztet z cukinii i płatków owsianych bardzo nam posmakował i część zniknęła, zanim jeszcze wyjęłam go z foremki. Czosnek i masło sprawiły, że podczas jedzenia ciepłego pasztetu miałam wrażenie delikatnego posmaku kurczaka.

Pasztet na dodanych zdjęciach jest bez pestek na wierzchu, ale obecnie robię go tak jak w przepisie. Słonecznik dodaję do środka i posypuję nim również pasztet z wierzchu. Przypieczone pestki słonecznika są chrupiące i świetnie smakują z warzywami. Pasztet polecam zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso, jako smaczny posiłek na śniadanie, kolację lub jako dodatek do obiadu.
Pasztet z cukinii, papryki i płatków owsianych
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Forma: 31 cm x 14 cm x 7 cm

Składniki na pasztet z cukinii i płatków owsianych:

  • 1 kg startej cukinie (2 duże lub 3 małe szt.)
  • 30 g startej marchewki (2 szt.)
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • wiązka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka kaszy many
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 - 3 garści ziaren słonecznika
  • 50 g masła do wyłożenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić pasztet z cukinii i płatków owsianych?

  1. Cukinię, jeśli jest starsza, należy obrać i wyskrobać łyżeczką pestki. Czynności te pominąć, jeśli mamy młodą cukinię. 
  2. Cukinie, marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić i cienkie paseczki.
  4. Do warzyw dodać płatki owsiane, kaszę mannę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać, część słonecznika dodać do środka, a pozostałym posypać wierzch pasztetu przed pieczeniem.
  5. Masło pokroić na cienkie plasterki i połową wyłożyć spód foremki.
  6. Formę wypełnić masą warzywną, posypać słonecznikiem i rozłożyć pozostałe plasterki masła.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 60 - 70 minut. Pasztet jest upieczony, gdy jego wierzch zaczyna się przyrumieniać.
  8. Pasztet warzywny świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.

    Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady