Placki ziemniaczane z marchewką
Najlepsze placki ziemniaczane z marchewką, które można usmażyć tradycyjnie na patelni lub upiec w piekarniku. Chrupiące placki ziemniaczane z marchewką świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, można je również podać jako dodatek do mięsa na obiad.
Placki będą delikatne i chrupiące, jeśli nie przesadzimy z ilością mąki i usmażymy je na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem lub upieczemy w piekarniku. Bardziej chrupiące wychodzą placki ziemniaczane smażone na smalcu niż na oleju. Nie należy też robić zbyt grubych placków, gdyż trudniej będzie je dosmażyć, aby były chrupiące. Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, lepiej jest po odstaniu, zlać nieco wody, niż zagęszczać je mąką. Duża ilość mąki może sprawić, że placki będą twarde i niezbyt smaczne.
Składniki na placki ziemniaczane z marchewką:
- 6 dużych ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki koperku
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2/3 łyżeczki imbiru w proszku
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Dodatkowo:
- 200 ml kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 gałązki koperku
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane z marchewką?
- Warzywa obrać i zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach.
- Do warzyw dodać posiekany koperek, jajka, obie mąki, pieprz, sól, imbir i wszystko wymieszać. Ilość mąki dostosować do rodzaju ziemniaków, młode są na pewno bardziej wodniste.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć niezbyt grube placuszki. Placki obracać na drugą stronę, dopiero gdy się przyrumienią. Czas smażenia dostosować do rodzaju ziemniaków.
- Po usmażeniu placki osuszyć z tłuszczu ręcznikiem papierowym.
- Placki można również upiec w piekarniku, układając na papierze do pieczenia posmarowanym delikatnie tłuszczem. Placki z piekarnika będą mniej kaloryczne.
- Do podania rozmieszać śmietanę lub jogurt z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Placki najlepsze są od razu po usmażeniu, wtedy są bardzo chrupiące.
Zobacz również: placuszki z cukinii.
W piekarniku jeszcze nie piekłam placków. Myślę, że wypróbuję tą opcję :)
OdpowiedzUsuń