Sałatka z indykiem i warzywami
Zdrowa i prosta do przygotowania sałatka z indykiem i warzywami. Sałatki są bardzo wdzięcznym do przygotowania daniem, gdyż ich skład można dopasować do swoich upodobań. Sałatki i surówki są najlepszym posiłkiem na upalne lato.
Składniki na sałatkę z indykiem i warzywami:
- 300 g piersi z indyka
- 1/2 sałaty lodowej lub 1 rzymska
- 3 pomidory
- 2 ogórki sałatkowe
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 3 gałązki koperku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pieprz i sól
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sos do sałatki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Dodatkowo:
- pieprz i sól do smaku
- szczypta kminu rzymskiego
Jak zrobić sałatkę z indykiem i warzywami?
- Pierś indyka pokroić na mniejsze kawałeczki w poprzek włókien.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem, papryką i kuminem, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
- Indyka podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem do lekkiego przyrumieniana się mięsa.
- Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, ogórki postrugać skrobaczką w podłużne plastry, paprykę pokroić w cienkie słupki, pomidory pokroić na 6 - 8 cząstek, cebulę wraz ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać.
- Warzywa delikatnie wymieszać dłońmi, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach.
- Składniki sosu wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
- Bezpośrednio przed podaniem sałatkę delikatnie oprószyć solą, pieprzem i kuminem, następnie polać sosem, a na wierzch wyłożyć podsmażonego indyka.
Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.
Szybko, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń