Ciasto półkruche ze śliwkami
Łatwe do zrobienia i pyszne ciasto półkruche ze śliwkami. Ciasto z owocami to niezbyt pracochłonny deser, który jest idealny na jesienną aurę. Wszyscy domownicy i goście na pewno będą zachwyceni smakiem tego ciasta.
Jesienią takie ciasto ze śliwkami robię dość często i za każdym razem wszystkim bardzo smakuje. Ciasto z owocami świetnie sprawdza się na deser zarówno na co dzień, jak i od święta. Rewelacyjnie smakuje tuż po wystudzeniu, jak i później schłodzone.
Przepis na ciasto półkruche ze śliwkami
Składniki na ciasto półkruche ze śliwkami:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200 g masła (schłodzić)
- 500 - 600 g śliwek
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto półkruche ze śliwkami?
- Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i jajkiem.
- Następnie szybko zagnieść, aby jak najmniej ciasto ocieplać. Ciasto powinno być gładkie i o jednolitej strukturze.
- Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną wylepić na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do zamrażarki. Aby ciasta zbyt mocno nie ocieplać, to najlepiej rozwałkować je na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do formy. Na czas przygotowania śliwek, foremkę z ciastem wstawić do lodówki.
- Śliwki wydrylować, przekrawając je na pół. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się śliwki, w których łatwo wyjmują się pestki.
- Połówki śliwek układać ciasno obok siebie skórką do dołu na schłodzone wcześniej ciasto, następnie na śliwki równomiernie zetrzeć zamrożone ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 45 minut.
- Ciasto półkruche ze śliwkami wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.
Ja na pewno byłbym zachwycony z takiego ciasta ;)!
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami to dla mnie najlepsze ciasto z owocami, zaraz po szarlotce.
OdpowiedzUsuń