Ciasto półkruche ze śliwkami

/ 2

Łatwe do zrobienia i pyszne ciasto półkruche ze śliwkami. Ciasto z owocami to niezbyt pracochłonny deser, który jest idealny na jesienną aurę. Wszyscy domownicy i goście na pewno będą zachwyceni smakiem tego ciasta.

Kruche ciasto ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami robi się tak w międzyczasie, a dokładniej między zupą a drugim daniem. Najpierw trzeba szybko zagnieść ciasto i schłodzić, a później tylko śliwki i do piekarnika. Nic nie trzeba miksować ani długo wyrabiać, składniki dostępne są również prawie w każdej kuchni. Jedynie może być problem z kupieniem dobrych śliwek, najsmaczniejsze są węgierek.

Jesienią takie ciasto ze śliwkami robię dość często i za każdym razem wszystkim bardzo smakuje. Ciasto z owocami świetnie sprawdza się na deser zarówno na co dzień, jak i od święta. Rewelacyjnie smakuje tuż po wystudzeniu, jak i później schłodzone.
Ciasto ze śliwkami i cukrem pudrem
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco mniejsza

Przepis na ciasto półkruche ze śliwkami

Składniki na ciasto półkruche ze śliwkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 200 g masła (schłodzić)
  • 500 - 600 g śliwek
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto półkruche ze śliwkami?

  1. Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i jajkiem. 
  2. Następnie szybko zagnieść, aby jak najmniej ciasto ocieplać. Ciasto powinno być gładkie i o jednolitej strukturze.
  3. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną wylepić na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do zamrażarki. Aby ciasta zbyt mocno nie ocieplać, to najlepiej rozwałkować je na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do formy. Na czas przygotowania śliwek, foremkę z ciastem wstawić do lodówki.
  4. Śliwki wydrylować, przekrawając je na pół. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się śliwki, w których łatwo wyjmują się pestki.
  5. Połówki śliwek układać ciasno obok siebie skórką do dołu na schłodzone wcześniej ciasto, następnie na śliwki równomiernie zetrzeć zamrożone ciasto. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 45 minut.
  7. Ciasto półkruche ze śliwkami wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.

Komentarze

  1. Ja na pewno byłbym zachwycony z takiego ciasta ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ze śliwkami to dla mnie najlepsze ciasto z owocami, zaraz po szarlotce.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady