Indyk w kapuście
Indyk w kapuście jest zdrowym i pożywnym jednogarnkowym daniem obiadowym. Kapusta i mięso z indyka sprawiają, że posiłek jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Pierś z indyka jest chudym i lekkostrawnym mięsem.
Do indyka w kapuście wykorzystałam tym razem pierś, ale świetnie sprawdzi się również udziec. Jeśli użyte mięso będzie razem ze skórą, to danie stanie się również bardziej kaloryczne. Połączenie kapusty z nawet nieco bardziej tłustym kawałkiem mięsa i przyprawami sprawia, że powstałe danie jest lepiej trawione. Wiadomo przecież, że jedzenie kapusty może nawet odchudzać.
Z przypraw do kapusty zawsze dodaję kminek, dzięki niemu kapusta traci swoje właściwości gazotwórcze. Ostatnio również odkryłam smak kminu rzymskiego, jednak tak, jak i kminek, należy go stosować z umiarem, gdyż dodany w nadmiarze może pokonać inne smaki. Kapusta oprócz kminku lubi również koperek i tego to już daję nieco więcej. Połączenie kapusty, mięsa i przypraw daje bardzo aromatyczne i pyszne danie.
Składniki na indyka w kapuście:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 mała główka kapusty
- 2 - 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- pieprz i sól do smaku
- 400 - 500 ml gorącej wody lub bulionu
- olej do smażenia
Jak zrobić indyka w kapuście?
- Mięso indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki. Krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Mięso włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, aby całe było nią pokryte. Garnek powinien być dość duży, aby zmieściła się później jeszcze kapusta. Wody zbyt dużo nie dodawać, gdyż dojdzie jeszcze płyn z gotowanej kapusty.
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone marchewki i pietruszkę. Dusić pod przykryciem około 15 minut, w międzyczasie dodać również podsmażoną cebulę i czosnek.
- Następnie partiami dodawać kapustę i pomidory. Przyprawić kminkiem, majerankiem, kminem rzymskim i papryką. Dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
- Gdy kapusta będzie prawie miękka, dodać pokrojoną paprykę, posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze kilka minut, aby papryka była miękka.
- Indyk w kapuście najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami.
Zobacz również: łopatka w kapuście.
Bogactwo witamin i minerałów!
OdpowiedzUsuńPyszniutki obiadek :) Dobrego weekendu :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, często jem indyka :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady.
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, w pysznej oprawie! <3
OdpowiedzUsuńAle to danie musi być aromatyczne! Pycha! :D