Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami
Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami to proste i łatwe do przygotowania danie na pyszny obiad. Sycący i pożywny posiłek na różne okazje, który może zrobić każdy.
Pieczona karkówka z pieczarkami jest chyba najczęściej robionym daniem w moim domu. Gdy kończą mi się pomysły na dania obiadowe, to karkówka zawsze się sprawdza, a domownicy są najedzeni i zadowoleni. Tak przygotowana karkówka idealna jest na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia, gdyż można ją do pieczenia przygotować wcześniej, a przed przyjściem gości tylko upiec.
Do pieczenia najlepiej wybierać mięso, które jest umiarkowanie przerośnięte tłuszczem. Po upieczeniu takie mięso będzie delikatne i soczyste. Unikać bardzo dużych kawałków mięsa, gdyż mogą być one ze starszej sztuki i trudno będzie je upiec, a i smak nie będzie taki jakbyśmy tego oczekiwali. Karkówka po upieczeniu jest raczej umiarkowanie pikantna, aby była pikantniejsza można również dodać nieco pieprzu naturalnego.
Składniki na karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami:
- 1400 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki mielonego kminku
- 3 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka mielonego estragonu
- sól do smaku
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków
- pieprz ziołowy
- sól
- tymianek
- 2 łyżki oliwy
Jak przygotować karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami?
- Mięso pokroić na 1,5 - 2 cm plastry i przyprawić z każdej strony solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i estragonem. Odstawić na około 20 minut.
- Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra, a czosnek w plasterki i obsmażyć na patelni.
- Pieczarki pokroić w ćwiartki i również krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wyłożyć plastry karkówki i na każdym położyć cebulę oraz pieczarki. Z wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Tak samo postąpić z drugą porcją mięsa, jeśli nie zmieści się ono na jedną warstwę.
- Na wierzchu poukładać obrane i przekrojone na ćwiartki ziemniaki, które wcześniej posmarować delikatnie oliwą i oprószyć solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 50 minut, po czym odkryć i piec jeszcze przez około 20 minut.
- Następnie brytfankę przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku około 10 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.
- Wytopiony z karkówki płyn przelać do rondelka, przyprawić i zagotować z kilkoma łyżkami śmietany 30%. W ten sposób powstanie pyszny sos do upieczonego mięsa.
SUPER PRZEPIS COŚ INNEGO
OdpowiedzUsuń