Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami

/ 1

Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami to proste i łatwe do przygotowania danie na pyszny obiad. Sycący i pożywny posiłek na różne okazje, który może zrobić każdy.

Pieczone mięso z pieczarkami i ziemniakami
Pieczona karkówka z pieczarkami jest chyba najczęściej robionym daniem w moim domu. Gdy kończą mi się pomysły na dania obiadowe, to karkówka zawsze się sprawdza, a domownicy są najedzeni i zadowoleni. Tak przygotowana karkówka idealna jest na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia, gdyż można ją do pieczenia przygotować wcześniej, a przed przyjściem gości tylko upiec.

Do pieczenia najlepiej wybierać mięso, które jest umiarkowanie przerośnięte tłuszczem. Po upieczeniu takie mięso będzie delikatne i soczyste. Unikać bardzo dużych kawałków mięsa, gdyż mogą być one ze starszej sztuki i trudno będzie je upiec, a i smak nie będzie taki jakbyśmy tego oczekiwali. Karkówka po upieczeniu jest raczej umiarkowanie pikantna, aby była pikantniejsza można również dodać nieco pieprzu naturalnego.
Ziemniaki z pieczarkami i mięsem
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami:

  • 1400 g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 3 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka mielonego estragonu
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy

Jak przygotować karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami?

  1. Mięso pokroić na 1,5 - 2 cm plastry i przyprawić z każdej strony solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i estragonem. Odstawić na około 20 minut.
  2. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  3. Cebulę obrać, pokroić w pióra, a czosnek w plasterki i obsmażyć na patelni.
  4. Pieczarki pokroić w ćwiartki i również krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wyłożyć plastry karkówki i na każdym położyć cebulę oraz pieczarki. Z wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Tak samo postąpić z drugą porcją mięsa, jeśli nie zmieści się ono na jedną warstwę.
  6. Na wierzchu poukładać obrane i przekrojone na ćwiartki ziemniaki, które wcześniej posmarować delikatnie oliwą i oprószyć solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 50 minut, po czym odkryć i piec jeszcze przez około 20 minut.
  8. Następnie brytfankę przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku około 10 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.
  9. Wytopiony z karkówki płyn przelać do rondelka, przyprawić i zagotować z kilkoma łyżkami śmietany 30%. W ten sposób powstanie pyszny sos do upieczonego mięsa.
Zobacz również: karkówka duszona z warzywami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady