Karkówka w stylu azjatyckim

Karkówka w stylu azjatyckim to smaczne i bardzo szybkie do zrobienia danie obiadowe. Pikantne i soczyste mięso z dużą ilością słodkiej marchewki i przypraw.

Wieprzowina z marchewką, cebulką i sezamem
Karkówka w stylu azjatyckim była przygotowana metodą smażenia zwaną stir-fry, czyli smażenia w mocno rozgrzanym woku z intensywnym mieszaniem składników. Metoda ta jest powszechnie stosowana w kuchni chińskiej i pozwala na szybkie zamknięcie porów w mięsie, dzięki czemu staje się ono kruche i zarazem soczyste. Do tego sposobu smażenia, mięso kroi się na bardzo cienkie plasterki (1 - 2 mm), co sprawia, że po usmażeniu jest ono delikatne i soczyste. Mięso przed krojeniem można nawet zamrozić, wtedy będzie łatwiej go pokroić w cienkie plasterki.

Technika stir-fry pozwala na przygotowanie bardzo szybko chrupiących warzyw i kruchego mięsa z zachowaniem ich cudownego aromatu i smaku. Sposób przyprawienia i użyte składniki, można dostosować do swoich upodobań i sezonu na dane warzywa. Prezentowane przeze mnie danie jest o umiarkowanej ostrości, gdyż nie lubię zbyt pikantnych dań.
Mięso z warzywami i sezamem po azjatycku
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na karkówkę w stylu azjatyckim:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 5 marchewek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 kawałki trawy cytrynowej lub 3 krople olejku z trawy cytrynowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka w proszku
  • sól do smaku
  • 2 - 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 - 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego.

Dodatkowo:

  • szczypiorek lub cebula dymka do podania
  • podprażony sezam

Jak zrobić karkówkę w stylu azjatyckim?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na plasterki o grubości 1 - 2 mm.
  2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
  4. Paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  5. Wymieszać sos sojowy z sosem rybny i cukrem, następnie połączyć z pokrojonym mięsem i odstawić na około 10 minut.
  6. Mocno rozgrzać wok lub głęboką patelnię z niewielką ilością oleju, krótko obsmażyć mięso (3 - 4 minuty) i zdjąć z patelni. Mięso podczas smażenia należy ciągle mieszać.
  7. Następnie obsmażyć pokrojone marchewki, cebulę z czosnkiem oraz paprykę.
  8. Nie przerywając mieszania do warzyw wrzucić mięso, trawę cytrynową, imbir, chili i dodać wodę.
  9. Przyprawić do smaku solą i sokiem z limonki, krótko przesmażyć.
  10. Podczas smażenia zawartość woka trzeba ciągle mieszać, a sam wok powinien być mocno rozgrzany, aby mięso się smażyło, a nie dusiło. Smażyć krótko, ale intensywnie.
  11. Dobrze usmażone mięso będzie miękkie i soczyste, a warzywa lekko chrupiące, ale nie surowe.
  12. Karkówkę w stylu azjatyckim podawać z posiekanym szczypiorkiem i uprażonym sezamem.

    Zobacz również: boczek po japońsku.

Komentarze

  1. Chętnie wypróbuję przepis, gdyż uwielbiam smaki azjatyckie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady