Karkówka w stylu azjatyckim
Karkówka w stylu azjatyckim to smaczne i bardzo szybkie do zrobienia danie obiadowe. Pikantne i soczyste mięso z dużą ilością słodkiej marchewki i przypraw.
Karkówka w stylu azjatyckim była przygotowana metodą smażenia zwaną stir-fry, czyli smażenia w mocno rozgrzanym woku z intensywnym mieszaniem składników. Metoda ta jest powszechnie stosowana w kuchni chińskiej i pozwala na szybkie zamknięcie porów w mięsie, dzięki czemu staje się ono kruche i zarazem soczyste. Do tego sposobu smażenia, mięso kroi się na bardzo cienkie plasterki (1 - 2 mm), co sprawia, że po usmażeniu jest ono delikatne i soczyste. Mięso przed krojeniem można nawet zamrozić, wtedy będzie łatwiej go pokroić w cienkie plasterki.
Technika stir-fry pozwala na przygotowanie bardzo szybko chrupiących warzyw i kruchego mięsa z zachowaniem ich cudownego aromatu i smaku. Sposób przyprawienia i użyte składniki, można dostosować do swoich upodobań i sezonu na dane warzywa. Prezentowane przeze mnie danie jest o umiarkowanej ostrości, gdyż nie lubię zbyt pikantnych dań.
Składniki na karkówkę w stylu azjatyckim:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 5 marchewek
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 8 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 kawałki trawy cytrynowej lub 3 krople olejku z trawy cytrynowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka w proszku
- sól do smaku
- 2 - 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 - 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego.
Dodatkowo:
- szczypiorek lub cebula dymka do podania
- podprażony sezam
Jak zrobić karkówkę w stylu azjatyckim?
- Mięso pokroić w poprzek włókien na plasterki o grubości 1 - 2 mm.
- Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
- Paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Wymieszać sos sojowy z sosem rybny i cukrem, następnie połączyć z pokrojonym mięsem i odstawić na około 10 minut.
- Mocno rozgrzać wok lub głęboką patelnię z niewielką ilością oleju, krótko obsmażyć mięso (3 - 4 minuty) i zdjąć z patelni. Mięso podczas smażenia należy ciągle mieszać.
- Następnie obsmażyć pokrojone marchewki, cebulę z czosnkiem oraz paprykę.
- Nie przerywając mieszania do warzyw wrzucić mięso, trawę cytrynową, imbir, chili i dodać wodę.
- Przyprawić do smaku solą i sokiem z limonki, krótko przesmażyć.
- Podczas smażenia zawartość woka trzeba ciągle mieszać, a sam wok powinien być mocno rozgrzany, aby mięso się smażyło, a nie dusiło. Smażyć krótko, ale intensywnie.
- Dobrze usmażone mięso będzie miękkie i soczyste, a warzywa lekko chrupiące, ale nie surowe.
- Karkówkę w stylu azjatyckim podawać z posiekanym szczypiorkiem i uprażonym sezamem.
Zobacz również: boczek po japońsku.
Chętnie wypróbuję przepis, gdyż uwielbiam smaki azjatyckie :)
OdpowiedzUsuń