Pierś indyka pieczona z pieczarkami
Soczysta i bardzo aromatyczna pierś indyka pieczona z pieczarkami. Pożywne i smaczne danie na lekki obiad. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego wysiłku.
Pierś indyka pieczona z pieczarkami świetnie smakuje podana z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Płyn, który powstanie podczas pieczenia indyka, można przelać do rondelka i zagotować, doprawić do smaku i zagęścić kilkoma łyżkami śmietany 30%, aby powstał sos.
Składniki na pierś indyka pieczoną z pieczarkami:
- 1,2 kg piersi z indyka
- 500 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól
Marynata do indyka:
- 300 ml śmietany 18%
- 2,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki kolendry
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 - 3 gałązki koperku
- tłuszcz do obsmażania
Jak zrobić pierś indyka pieczoną z pieczarkami?
- Pierś oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Plastry oprószyć z każdej strony solą i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Składniki marynaty wymieszać, posmarować nią obsmażonego indyka i odstawić na 15 minut.
- Pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć z dodatkiem majeranku na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na dobrze rozgrzanej patelni.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobne słupki i obsmażyć.
- Do żaroodpornej formy wyłożyć warstwę indyka wraz z marynatą. Na każdy plasterek położyć posiekanego koperku, cebulę z czosnkiem, pieczarki i paprykę. Delikatnie oprószyć solą. Ilość warstw będzie zależała od wielkości naczynia, w którym będzie przygotowywany indyk. Układać tak, aby na każdym kawałku indyka były wszystkie składniki.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze przez około 10 minut.
- Wytopiony sok zlać do rondelka, dodać 2 łyżki śmietany 30% i gotować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
- Podawać z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą.
Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.
takie dania lubię ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńŚmietaną ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńŚmietana 18% jest raczej kwaśna.
Usuń