Soczyste kotlety mielone z indyka

/ 5

Łatwe do zrobienia soczyste kotlety mielone z indyka są pysznym daniem obiadowym, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Kotlety wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne za sprawą czosnku i przypraw.

Kotlety mielone z indyka
Do przygotowania kotletów mielonych z indyka najlepiej będzie, jeśli indyka zmielimy sami lub poprosimy o to w sklepie. Będziemy wtedy pewni, jakie części indyka w nim są, a mielone nie będzie ani zbyt tłuste, ani zbyt suche. Dobra jakość mięsa mielonego = soczyste i pyszne kotlety mielone.

W soczystych kotletach mielonych z indyka dominuje smak czosnku i papryki, są delikatnie pikantne. W przepisie jest dodana mąka, ale jeśli mielone jest dość chude to, można jej nawet nie dodawać. Przygotowana masa mięsna na kotlety powinna być dość miękka, aby tylko można było uformować z niej kotlety. Nie dodawać zbyt dużo mąki, gdyż po usmażeniu kotleciki mogą być dość twarde.
Mielone kotlety drobiowe
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie

Składniki na soczyste kotlety mielone z indyka:

  • 1,5 kg mielonego indyka
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 bułka pszenna
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • mleko do namoczenia bułeczki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone z indyka?

  1. Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną i namoczoną w mleku lekko odciśniętą bułeczkę, mąkę i pozostałe przyprawy. Jeśli bułeczka całego mleka nie wchłonęła, to jego do mięsa nie dodawać, gdyż masa będzie zbyt rzadka.
  2. Mięso dokładnie wymieszać dłonią i formować z niego średniej wielkości kotlety.
  3. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.
  4. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem, do przyrumienienia się każdej ze stron. Podczas smażenia kotletów nie nakłuwać, gdyż wypłynie sok i kotlety będą suche.
  5. Podawać według upodobań z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.

    Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.

Komentarze

  1. Nie przepadam za mięsem indyczym..

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię mielone właśnie z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy takie mielone z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie :) Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady