Soczyste kotlety mielone z indyka
Łatwe do zrobienia soczyste kotlety mielone z indyka są pysznym daniem obiadowym, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Kotlety wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne za sprawą czosnku i przypraw.
W soczystych kotletach mielonych z indyka dominuje smak czosnku i papryki, są delikatnie pikantne. W przepisie jest dodana mąka, ale jeśli mielone jest dość chude to, można jej nawet nie dodawać. Przygotowana masa mięsna na kotlety powinna być dość miękka, aby tylko można było uformować z niej kotlety. Nie dodawać zbyt dużo mąki, gdyż po usmażeniu kotleciki mogą być dość twarde.
Składniki na soczyste kotlety mielone z indyka:
- 1,5 kg mielonego indyka
- 1 jajko
- 5 ząbków czosnku
- 1 bułka pszenna
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- mleko do namoczenia bułeczki
- bułka tarta do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone z indyka?
- Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną i namoczoną w mleku lekko odciśniętą bułeczkę, mąkę i pozostałe przyprawy. Jeśli bułeczka całego mleka nie wchłonęła, to jego do mięsa nie dodawać, gdyż masa będzie zbyt rzadka.
- Mięso dokładnie wymieszać dłonią i formować z niego średniej wielkości kotlety.
- Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem, do przyrumienienia się każdej ze stron. Podczas smażenia kotletów nie nakłuwać, gdyż wypłynie sok i kotlety będą suche.
- Podawać według upodobań z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.
Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.
Nie przepadam za mięsem indyczym..
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię mielone właśnie z indyka.
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo lubimy takie mielone z indyka.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :) Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń