Torcik naleśnikowy
Torcik naleśnikowy to idealne danie na śniadanie, deser, słodki obiad lub podwieczorek dla dzieci. Puszyste, mięciutkie naleśniki przełożone kremem z serka mascarpone z dodatkiem świeżych owoców posmakują nie tylko dzieciom.
Niezwykle proste wykonanie, jedynie smażenie może zająć dłuższą chwilę, ale zapewniam, że warto. U mnie torcik został udekorowany tym, co akurat było pod ręką. W tym przypadku, można wykorzystać swoje ulubione dodatki, a szczególnie świeże owoce. Z dojrzałymi śliwkami torcik bardzo przyjemnie smakuje, świetnie pasują do niego również wszelkie soki owocowe, którymi najlepiej polewać od razu przed spożyciem.
Składniki na torcik naleśnikowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (L)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki herbaty Matcha lub barwnika spożywczego
- 1/2 łyżeczki kakao naturalnego
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji (u mnie śliwki)
- groszek ptysiowy w czekoladzie lub starta czekolada
- sok malinowy lub wiśniowy do polania (opcjonalnie)
Jak zrobić torcik naleśnikowy?
- Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem i olejem.
- Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodać ocet, sól, wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto naleśnikowe podzielić na 3 równe części, do 1 dodać herbatę, do 2 kakao, a 3 zostawić bez barwnika. Krótko miksować, aby dodane składniki połączyły się z ciastem i odstawić na około 10 minut.
- Z białek ubić sztywną pianę, którą podzielić na 3 części i dodać do każdej z porcji ciasta. Po dodaniu piany z białek, należy delikatnie wymieszać, nie miksować.
- Nieprzywierającą patelnię rozgrzać i przed pierwszym nałożeniem ciasta, posmarować tłuszczem. Ciasto naleśnikowe zawiera olej, więc nie ma potrzeby smarowania patelni tłuszczem przed każdym nałożeniem ciasta.
- Na rozgrzaną patelnię wylewać równe niezbyt duże porcje ciasta i rozprowadzać równomiernie po dnie patelni. Dobrze sprawdza się do tego celu niezbyt duża chochla.
- Naleśniki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni widoczne są małe kratery. Smażyć do lekkiego przyrumienienia się z każdej strony.
- Po usmażeniu naleśniki wystudzić.
- Naleśniki przekładać kremem, układając kolorami na przemian. Na każdy naleśnik położyć łyżkę kremu i rozsmarować. Ilość kremu dostosować do swoich upodobań.
- Wierzch udekorować według uznania, świeżymi owocami, konfiturą, czekoladą lub polać sokiem owocowym.
- Torcik naleśnikowy świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak i schłodzony.
Krem
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem z wanilią.
- Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mascarpone i sok z cytryny. Ubijać tylko do połączenia się składników.
- Kremu powinno wystarczyć na przełożenie dwóch torcików, składających się z 9 naleśników każdy, jeśli porcja kremu będzie wynosiła łyżka na jeden naleśnik.
Zobacz również: pancakes.
Wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
o rany ale pyszności
OdpowiedzUsuń