Zupa kalafiorowa z pieczoną dynią
Zdrowa i bardzo smaczna zupa kalafiorowa z pieczoną dynią. Prosta do przygotowania, pożywna i lekko rozgrzewająca zupa z dyni i kalafiora. Odpowiednia zupa nawet dla osób będących na diecie, gdyż korzystnie działa na przewód pokarmowy. Pieczona dynia świetnie sprawdza się jako składnik zupy.
Uwielbiam prawie wszystkie zupy i do tej pory była u mnie zupa kalafiorowa i dyniowa jako oddzielne zupy. Tym razem jednak kalafior i dynia spotkały się w jednym garnku i powiem Wam, że było to bardzo smakowite spotkanie. W zupie wyczuwalne są oba smaki, chociaż może z delikatną przewagą kalafiora. Dzięki pieczeniu kawałeczki dyni zachowały swój kształt i nie rozpadły się w czasie gotowania tak samo, jak i kalafior.
Dzięki przyprawom zupa kalafiorowa z pieczoną dynią stała się aromatyczna, delikatnie pikantna i nie miała już typowego dla zup mlecznych smaku. Zdrowa i bardzo smaczna zupa z dyni i kalafiora. Zupa kalafiorowa z pieczoną dynią na pewno zagości u mnie na stałe. Pieczona dynia świetnie sprawdza się zarówno jako purée, jak i w zupie.
Przepis na zupę kalafiorową z pieczoną dynią
Składniki na zupę kalafiorową z pieczoną dynią:
- 1 mały kalafior (800 g)
- 1/2 dyni hokkaido lub piżmowej (500 g)
- 1 mały korzeń selera (300 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 2 marchewki (90 g)
- 1 cebula (110 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 50 g masła
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki curry
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- pestki dyni do podania (opcjonalnie)
- sól do smaku
- 2 l wody lub bulionu warzywnego
Opis krok po kroku
Jak zrobić zupę kalafiorową z pieczoną dynią?
- Dynię przekroić, wydrążyć miękki miąższ z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórą.
- Dynię rozłożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 - 35 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C. Dynia zazwyczaj jest upieczona, gdy jej brzegi stają się delikatnie przyrumienione.
- Upieczoną dynię obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałeczki.
- Marchewki, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć.
- Tak samo postąpić z cebulą i czosnkiem.
- Podsmażone warzywa zalać wodą lub bulionem, gotować z dodatkiem masła pod przykryciem około 10 minut, po czym dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora. Gotować około 5 minut.
- Następnie dodać pokrojoną dynię, imbir, chili, curry, sok z cytryny i gotować jeszcze około 7 minut.
- Do zupy kalafiorowej dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i zagotować.
- Zupę najlepiej podawać z pestkami dyni.
Zobacz również: purée z dyni.
Kalafior i dynia, super połączenie ;)
OdpowiedzUsuńfajna zupka; takiej jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na jesień. :)
OdpowiedzUsuń