Soczysty i bardzo aromatyczny kurczak w sosie barbecue. Idealne danie na pyszny i zdrowy obiad. Proste i nieskomplikowane przygotowanie, powinno zachęcać do jego zrobienia.
Przepis na kurczaka w sosie barbecue:
600 g piersi z kurczakaMarynata do kurczaka:
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 śliwki wędzone
200 ml przecieru pomidorowego lub dobrego ketchupu
70 ml wina wytrawnego
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oleju.
Dodać cukier, a gdy się rozpuści, połączyć z pozostałymi składnikami i gotować, aż nieco odparuje i się zagęści.
Marynatę wystudzić i zalać nią pokrojonego w 2 cm paski kurczaka. Odstawić na co najmniej 60 minut w chłodne miejsce.
Mięso obtoczyć w bułce tartej i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 - 200 stopni C około 20 minut, aż kurczak będzie przyrumieniony i upieczony.
Kurczaka można również usmażyć na głębokim oleju, wtedy będzie bardziej przypieczony.
Zobacz również: pierś kurczaka w tempurze.
Sosik barbecue to sztosik :) Pychota!
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku takiego kurczaka
OdpowiedzUsuńPycha, tym bardziej z barbecue. :)
OdpowiedzUsuń