Pizza domowa - ciasto i dodatki
Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną ilością składników zatopionych w serze i niespadających podczas jedzenia.
Tym razem ciasto do pizzy zrobiłam z oryginalnej włoskiej mąki typ 00, która zawiera zdecydowanie więcej glutenu i dzięki temu wyrabiane ciasto jest bardziej sprężyste i nie rwie się przy rozciąganiu. Jeśli nie macie tego typu mąki, to możecie użyć mąki pszennej typu 450. Dodałam również minimalną ilość drożdży, co jest zalecane przez włoskich mistrzów od wypiekania pizzy. Ciasto wyszło rewelacyjne, chociaż na początku wyrabiania trzeba nieco popracować. Pizza najlepsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale zimna również jest do zjedzenia i nie staje się gumowa.
Z przepisu wychodzi 4 średnie lub 2 duże pizze. Jeśli chodzi o dodatki, to u mnie było:
- szynka+pieczarki+cebula+papryka
- salami+pieczarki+cebula
- boczek+cebula+chili
- to, co pozostało z pokrojonych składników
Pizza domowa składniki na ciasto i dodatki:
Pizza domowa ciasto:
- 500 g mąki typu 00
- 10 g świeżych drożdży
- 250 - 300 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
Pizza domowa sos:
- 250 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Pizza domowa dodatki:
- 2 cebule szalotki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 150 g pieczarek
- 20 g salami
- 20 g boczku wędzonego
- 20 g szynki pieczonej
- 300 g sera żółtego mozzarella
Jak zrobić pizzę domową — ciasto i dodatki?
- W 100 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Płyn powinien podwoić swoją objętość.
- Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, większą część wody i wymieszać. Część mąki pozostawić do podsypywania podczas wyrabiania ciasta. Całej wody od razu nie wlewać, należy zobaczyć, jak bardzo jest chłonna mąka.
- Dodać sól, oliwę i wyrabiać ciasto dłonią do czasu (około 20 minut), aż stanie się miękkie, sprężyste i będzie odklejać się od dłoni. Delikatnie można podsypywać pozostawioną wcześniej mąką. Ilości mąki nie zwiększać, gdyż ciasto będzie zbyt twarde.
- Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce, aby urosło.
- Następnie ciasto odgazować i podzielić na 4 części, z których uformować kule. Każdą z kul rozciągać na desce zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby uzyskać placki o średnicy 20 - 25 cm i grubości 0,5 cm. Z takich placków po upieczeniu będzie pizza na cienkim cieście. Niewykorzystane od razu kule ciasta, można w misce przykryć, wstawić do lodówki i zrobić pizzę na dzień następny.
- Uformowane ciasto posmarować niewielką ilością wcześniej rozmieszanego sosu, pozostawiając 1 - 2 cm brzeg, aby po upieczeniu powstał nieco wyższy rant.
- Następnie równomiernie posypać pokrojonym w drobną kostkę żółtym serem mozzarella. Rozłożyć cienkie plastry salami, szynki lub wędzonego boczku, po wierzchu posypać pieczarkami i cebulą. Pieczarki i cebulę wcześniej pokroić w cienkie plasterki i oprószyć delikatnie solą, która wyciągnie nadmiar wody.
- Z ilością i grubością dodatków nie przesadzać, gdyż zbyt mocno obciążą ciasto i równomiernie się pizza nie wypiecze. Ponadto, roztopiony w środku ser nie będzie w stanie utrzymać dodatków na pizzy i będą one z niej spadać podczas jedzenia.
- Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do co najmniej 230 stopni C przez około 8 minut. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika. Najlepiej pizzę wkładać na wcześniej rozgrzaną blaszkę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy.
Zobacz również: sos do pizzy.
Pychotka :) domowa pizza smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizze ;)
OdpowiedzUsuńwspaniay przepis uwielbiam domową pizze zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza
OdpowiedzUsuń