Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami

Najlepszy jabłecznik, jaki można bardzo szybko zrobić na deser. Przepis na ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Pyszny i łatwy do zrobienia deser, odpowiedni zarówno na święta, jak i na co dzień.

Ciasto z jabłkami
Jesienią ciasta z jabłkami robię chyba najczęściej. Na blogu jest już z czego wybierać, są kruche szarlotki, jabłeczniki, biszkoptowe z jabłkami, przekładane, drożdżowe i chyba najłatwiejsze ucierane. Ten jabłecznik można zaliczyć do ciast ucieranych, chociaż jest on z lekką modyfikacją. Zazwyczaj ucieram całe jajka, a tym razem same żółtka. Z białek ubiłam pianę, która nadała ciastu delikatności i lekkości.

Do jabłecznika najlepsze są jabłka typu szara reneta lub antonówka, ale ich niestety nie zawsze można kupić. Z innych odmian wybierajmy raczej twarde jabłka, które podczas prażenia mniej się rozpadają i w cieście widoczne są ich kawałeczki. Ilość cukru w masie z jabłek dostosować do stopnia kwaśności użytych jabłek.
Ciasto ucierane z jabłkami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Składniki na jabłecznik:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 krople aromatu cytrynowego

Masa z jabłek na jabłecznik:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić jabłecznik — przepis na ciasto z jabłkami?

  1. Masło ucierać z cukrem, aż będzie miało puszystą konsystencję.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Podczas ucierania masła, należy dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  3. Gdy masa będzie prawie biała i puszysta, dodać olejek i stopniowo przesiane z proszkiem obie mąki.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać z masą.
  5. Większą część ciasta przełożyć na spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć wystudzoną masę z jabłek. Na jabłka rozsmarować pozostałe ciasto.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut.
  7. Po upieczeniu jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
  8. Ciasto z jabłkami dobrze się kroi i świetnie smakuje zaraz po wystudzeniu, jak i schłodzone.

Masa z jabłek:

  1. Jabłka obrać i drobno pokroić.
  2. Jabłka włożyć do garnuszka razem z cukrem i prażyć do czasu, aż jabłka nieco zmiękną. W międzyczasie dodać sok z cytryny, wtedy jabłka będą miały jasny kolor. 
  3. Jeśli masa jest dość rzadka, należy dodać bułki tartej. Jabłek zbyt długo nie prażyć, aby część z nich pozostała w kawałeczkach, ale to już zależy od rodzaju użytych jabłek. U mnie niestety jabłka tym razem dość szybko się rozpadły.
  4. Po ugotowaniu masę z jabłek wystudzić.

    Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady