Jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami
Najlepszy jabłecznik, jaki można bardzo szybko zrobić na deser. Przepis na ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Pyszny i łatwy do zrobienia deser, odpowiedni zarówno na święta, jak i na co dzień.
Jesienią ciasta z jabłkami robię chyba najczęściej. Na blogu jest już z czego wybierać, są kruche szarlotki, jabłeczniki, biszkoptowe z jabłkami, przekładane, drożdżowe i chyba najłatwiejsze ucierane. Ten jabłecznik można zaliczyć do ciast ucieranych, chociaż jest on z lekką modyfikacją. Zazwyczaj ucieram całe jajka, a tym razem same żółtka. Z białek ubiłam pianę, która nadała ciastu delikatności i lekkości.
Do jabłecznika najlepsze są jabłka typu szara reneta lub antonówka, ale ich niestety nie zawsze można kupić. Z innych odmian wybierajmy raczej twarde jabłka, które podczas prażenia mniej się rozpadają i w cieście widoczne są ich kawałeczki. Ilość cukru w masie z jabłek dostosować do stopnia kwaśności użytych jabłek.
Składniki na jabłecznik:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 krople aromatu cytrynowego
Masa z jabłek na jabłecznik:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 - 4 łyżki cukru
- 2 - 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić jabłecznik — przepis na ciasto z jabłkami?
- Masło ucierać z cukrem, aż będzie miało puszystą konsystencję.
- Żółtka oddzielić od białek. Podczas ucierania masła, należy dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Gdy masa będzie prawie biała i puszysta, dodać olejek i stopniowo przesiane z proszkiem obie mąki.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie łyżką wymieszać z masą.
- Większą część ciasta przełożyć na spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć wystudzoną masę z jabłek. Na jabłka rozsmarować pozostałe ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut.
- Po upieczeniu jabłecznik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
- Ciasto z jabłkami dobrze się kroi i świetnie smakuje zaraz po wystudzeniu, jak i schłodzone.
Masa z jabłek:
- Jabłka obrać i drobno pokroić.
- Jabłka włożyć do garnuszka razem z cukrem i prażyć do czasu, aż jabłka nieco zmiękną. W międzyczasie dodać sok z cytryny, wtedy jabłka będą miały jasny kolor.
- Jeśli masa jest dość rzadka, należy dodać bułki tartej. Jabłek zbyt długo nie prażyć, aby część z nich pozostała w kawałeczkach, ale to już zależy od rodzaju użytych jabłek. U mnie niestety jabłka tym razem dość szybko się rozpadły.
- Po ugotowaniu masę z jabłek wystudzić.
Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.
pysznie wygląda ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny jabłecznik! <3 Wygląda niezwykle apetycznie :D
OdpowiedzUsuńSuper jabłecznik na fajnym cieście ;)
OdpowiedzUsuń