Kasza gryczana zapiekana z warzywami
Zdrowa i bardzo smaczna kasza gryczana zapiekana z warzywami. Idealny posiłek na wegetariański obiad. Kasza zapiekana z warzywami świetnie sprawdzi się również, jako pyszny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu.
Kasza gryczana zapiekana z warzywami jest zdrowym i łatwym do przygotowania daniem. Lekki i pożywny posiłek bezglutenowy, bogaty w witaminy i minerały. Lubię kaszę gryczaną, ale bardziej tą nieprażoną i często pojawia się u mnie, jako dodatek do obiadu w połączeniu z sosem. Tym razem przygotowałam ją zapieczoną z warzywami i świetnie smakowała na ciepło, jak i później po wystudzeniu.
Warzywa do kaszy można dobrać według uznania, ale po rozdrobnieniu koniecznie trzeba je podsmażyć, aby równomiernie się później upiekły.
Składniki na kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami:
- 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej
- 1 papryka
- 1 mały korzeń selera
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- wiązka koperku lub pietruszki
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 2 - 3 jajka
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g masła
- olej do smażenia
Jak zrobić kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami?
- Kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody.
- Warzywa korzenne obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę i selera bardzo drobno pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Do cebuli dodać pozostałe warzywa i podsmażyć, aż będą prawie miękkie. Ja to nazywam, aż marchewka puści farbę.
- Warzywa połączyć z nieco przestudzoną kaszą, dodać posiekany koperek, jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej cienkimi plastrami masła. Po wyrównaniu masy z kaszy gryczanej, na wierzchu rozłożyć pozostałe masło.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut.
- Kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami, można podawać na ciepło od razu po upieczeniu, jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy też ryżu.
Zobacz również: kasza gryczana z warzywami.
Nie wiedziałam że tak można :D Ciekawy przepis, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńInteresująca zdrowa zapiekanka ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie zapiekanki. A ponieważ mój junior uwielbia kaszę gryczaną, z pewnością wypróbujemy.
OdpowiedzUsuń