Kasza gryczana zapiekana z warzywami

Zdrowa i bardzo smaczna kasza gryczana zapiekana z warzywami. Idealny posiłek na wegetariański obiad. Kasza zapiekana z warzywami świetnie sprawdzi się również, jako pyszny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu.

Warzywa pieczone z kaszą gryczaną
Kasza gryczana zapiekana z warzywami jest zdrowym i łatwym do przygotowania daniem. Lekki i pożywny posiłek bezglutenowy, bogaty w witaminy i minerały. Lubię kaszę gryczaną, ale bardziej tą nieprażoną i często pojawia się u mnie, jako dodatek do obiadu w połączeniu z sosem. Tym razem przygotowałam ją zapieczoną z warzywami i świetnie smakowała na ciepło, jak i później po wystudzeniu.
Warzywa do kaszy można dobrać według uznania, ale po rozdrobnieniu koniecznie trzeba je podsmażyć, aby równomiernie się później upiekły.
Pieczona kasza gryczana z warzywami
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma: 20 cm x 26 cm x 6 cm

Składniki na kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami:

  • 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej
  • 1 papryka
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wiązka koperku lub pietruszki
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 - 3 jajka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g masła
  • olej do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami? 

  1. Kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody.
  2. Warzywa korzenne obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę i selera bardzo drobno pokroić.
  4. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  5. Do cebuli dodać pozostałe warzywa i podsmażyć, aż będą prawie miękkie. Ja to nazywam, aż marchewka puści farbę.
  6. Warzywa połączyć z nieco przestudzoną kaszą, dodać posiekany koperek, jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej cienkimi plastrami masła. Po wyrównaniu masy z kaszy gryczanej, na wierzchu rozłożyć pozostałe masło. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut.
  8. Kaszę gryczaną zapiekaną z warzywami, można podawać na ciepło od razu po upieczeniu, jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy też ryżu.

    Zobacz również: kasza gryczana z warzywami.

Komentarze

  1. Nie wiedziałam że tak można :D Ciekawy przepis, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesująca zdrowa zapiekanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie zapiekanki. A ponieważ mój junior uwielbia kaszę gryczaną, z pewnością wypróbujemy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady