Paprykarz z makreli

Przepis na najlepszy paprykarz z makreli, jaki można zrobić w domu. Zdrowa przekąska na śniadanie lub kolację, a gdy jest jeszcze ciepły, to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Smak minionych czasów w nieco lżejszej odsłonie.

Paprykarz szczeciński
W dawno minionych czasach znany wszystkim paprykarz szczeciński jadło się bardzo często. Wtedy bardzo smakował, gdyż nie było dużego wyboru. Pamiętam, że po otwarciu puszki zawartość wszystko okropnie brudziła, bo paprykarz był z dużą ilością oleju. Obecnie paprykarz szczeciński również można kupić, ale jakoś do tej pory nie skusiłam się na jego wypróbowanie. Paprykarz w puszce był robiony z mielonych ryb, ryżu, koncentratu pomidorowego, cebuli, przypraw i dużej ilości oleju.

Chcąc przypomnieć tamten smak, zrobiłam paprykarz z makreli, ale nieco w lżejszej wersji. Według mnie smak udało mi się odtworzyć, tylko z mniejszą ilością tłuszczu. Wykorzystałam niezbyt tłustą wędzoną makrelę i dałam zdecydowanie mniej oleju. Olej był użyty tylko do smażenia, a wilgoci nadał przecier pomidorowy. Paprykarz można zrobić również ze świeżych, wcześniej usmażonych ryb. Jego smak właśnie zależy od tego, ile i jakich ryb się doda, a także od ilości dodanego ryżu. Ugotowanego ryżu nie powinno być więcej, niż ryby i warzyw. Ryż dodawać stopniowo, wtedy łatwiej można ocenić, ile go jeszcze potrzeba.
Paprykarz z wędzonej ryby i marchewki

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na paprykarz z makreli:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 700 - 800 g wędzonej makreli
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 papryka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • sól do smaku

Jak zrobić paprykarz z makreli?

  1. Ryż ugotować w 2 szklankach (500 ml) lekko osolonej wody.
  2. Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Następnie włożyć do szczelnie zamykanego naczynia lub woreczka foliowego na około 30 minut. Po czym obrać ze skórki i drobno pokroić. 
  3. Makrelę starannie oczyścić z ości i drobno posiekać. Można również zmielić w maszynce.
  4. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
  6. Do cebuli dodać marchew, chwilę podsmażyć, wlać przecier lub bulion i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. W międzyczasie dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek. Jeśli w czasie smażenia będzie zbyt mało tłuszczu to, można zwiększyć o kilka łyżek ilość oleju.
  7. Gdy marchewka będzie miękka dodać makrelę, a następnie ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
  8. Na koniec doprawić do smaku solą.
  9. Paprykarz świetnie smakuje na ciepło, jak i po schłodzeniu.

    Zobacz również: pasta z wędzonej makreli.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis na paprykarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedzieć czemu, paprykarz kojarzy się większości z nas z czymś obciachowym. Być może dlatego, że to, co zalega na sklepowych półkach ma z prawdziwym paprykarzem niewiele wspólnego. A przecież nie wiele trzeba, aby przygotować go w domu z dobrych i świeżych składników. Zapisujemy ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Związane jest to chyba z minionymi czasami, gdy puszka paprykarzu musiała być w zapasach na wszelki wypadek :D
      Domowy paprykarz jest lekki i przyjemnie się go zjada :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady