Racuchy drożdżowe na jogurcie
Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na jogurcie to idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosty i łatwy do przygotowania posiłek, który z odpowiednimi dodatkami staje się pyszną przekąską.
Nawet najprostsze danie może stać się niezapomnianym, jeśli podamy je z odpowiednio dobranymi smakowo i jakościowo dodatkami. Zawsze staram się, aby na zimę były zrobione jakieś domowe przetwory, ale w tym roku jakoś mi nie wyszło i muszę sięgnąć po te ze sklepu. W poszukiwaniu sklepu online z domowymi przetworami i wyrobami trafiłam do spiżarni Restauracji Schronisko Smaków Magda Gessler w Bukowinie Tatrzańskiej i zapragnęłam spróbować Pani Magdy Gessler smaków.
Przyznam się, że w spiżarni jest z czego wybierać, oprócz domowych wyrobów i przetworów, można w niej dostać również wysokiej jakości produkty sprowadzane prosto z Włoch. Idealne miejsce na zrobienie przedświątecznych zakupów, zarówno tych potrzebnych do przygotowania świątecznych potraw, jak i prezentów dla bliskich.
W związku z okresem sprzyjającym przeziębieniu skusiłam się na syrop z malin. Zrobiony on jest tylko z 2 składników, gdzie na 100 ml syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Oba te produkty sprawiły, że zwykłe racuchy stały się niezapomnianym daniem. Syrop nadał cudownego malinowego smaku śmietance, a pigwa herbacie, która rozgrzała i uzupełniła cały posiłek.
Składniki na drożdżowe racuchy na jogurcie:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki syropu z malin
- 200 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 2 łyżki cukru pudru
- świeże maliny i borówki
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić racuchy drożdżowe na jogurcie?
- W lekko podgrzanym mleku rozmieszać pokruszone drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i przykryć ręcznikiem papierowym. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły objętość.
- Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z cukrem, jogurt, roztopione masło i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.
- Smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką formować niezbyt duże racuszki. Łyżkę moczyć w zimnej wodzie, aby ciasto łatwiej odklejało się od łyżki.
- Racuchy nie chłoną mocno tłuszczu, gdyż dodane jest w nich masło.
- Smażyć do przyrumienienia się racuszków z każdej strony. Najlepiej usmażyć najpierw jednego, aby wyczuć czas ich smażenia.
- Śmietankę przed podaniem ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie wmieszać w nią delikatnie syrop z malin.
- Ubitą śmietanę podawać do lekko wystudzonych racuszków razem ze świeżymi malinami i borówkami oraz rozgrzewającą herbatą z dodatkiem pigwy z imbirem.
Uwielbiam takie racuszki ;)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne, zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńRobimy podobne :) Pyszności!
OdpowiedzUsuń