Szybka zupa pomidorowa
Szybka zupa pomidorowa jest jedną z ulubionych moich zup. Do jej przygotowania zazwyczaj używam dobrego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki i tylko latem robię ją z dojrzałych świeżych pomidorów. U mnie uwielbiana jest przez wszystkich, bez względu na to czy jest podana z makaronem, czy też z ryżem.
Większość z Was zupę pomidorową podaje zgodnie z zasadą, że w niedzielę rosół to w poniedziałek pomidorowa ugotowana na rosole. U mnie niestety wspomniana zasada nie jest stosowana i nie zawsze pomidorowa jest na rosole, ale zawsze dobrze smakuje.
Zupa pomidorowa będzie pyszna, jeśli zrobimy ją z dobrej jakości przecieru pomidorowego, najlepiej z włoskiej passaty pomidorowej i dojrzałych pomidorów pelati z puszki. Nieoczywistym dodatkiem w mojej zupie jest imbir, który nadał przyjemnego świeżego i lekko ostrego smaku. Zupę pomidorową z tego przepisu bardzo szybko się robi i świetnie smakuje.
Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki:
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 2 - 3 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo do podania:
- świeża bazylia lub natka pietruszki
- śmietana
- 200 g drobnego makaronu
Jak zrobić szybką zupę pomidorową?
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
- W 3 l garnku zagotować bulion, dodać podsmażoną cebulę i gotować około 5 minut.
- Następnie wrzucić pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat, cukier i przyprawy.
- Gotować na małej mocy palnika około 15 minut, aby cebula się rozpadła, a koncentrat delikatnie zagęścił płyn.
- Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Jeśli zupa pomidorowa ma być zjedzona od razu, to makaron można dodać do zupy pod koniec i gotować według wskazówek na opakowaniu. W innym przypadku makaron ugotować oddzielnie i zalewać go gorącą zupą już w talerzu.
- Podawać ze śmietaną, listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki.
Zobacz również: krem pomidorowy z bazylią i ryżem.
Również lubię zupe pomidorową. W moim domu rodzinnym zupa najczęściej była z ryżem, sama jednak jestem większa fanką zup z makaronem oraz najczęściej gotuję zupę włsnie z makaronem.
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu jeszcze nie widziałam. Zupę najczęściej przygotowywałam na rosole, taki przepis najlepiej znam. Postaram się jednak na dniach ugotować zupke w nowej wersji :)
Szczególnie, że zaczełam ćwiczyć i przez to mam mniej czasu na gotowanie ( na tygodniu wybieram zwykle prostsze przepisy).
U mnie również częściej jest z makaronem :) Na rosole to taka bardziej treściwa, ale ta szybka również dobrze smakuje. Na bulionie warzywnym lub wodzie zdecydowanie ma mniej kalorii.
Usuńzupa pomidorowa to jest to!!!
OdpowiedzUsuńKocham pomidorówkę ;)
OdpowiedzUsuń