7 produktów spożywczych bogatych w kolagen, które należy włączyć do swojej diety
Czy wiesz, że możesz włączyć do swojej diety pokarmy bogate w kolagen, które pomogą utrzymać Twoje stawy w dobrym zdrowiu, ale także uelastycznią Twoją skórę? W rzeczywistości bardziej właściwe byłoby stwierdzenie, że istnieją środki spożywcze, które mogą stymulować produkcję kolagenu i elastyny.
Żywność powinna być bogata w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe, omega 3 i sole mineralne.
Zdrowie Twojej skóry zarówno na twarzy, jak i na ciele jest ściśle związane z obecnością kolagenu, ponieważ białko to stanowi dużą część skóry właściwej i dlatego jest odpowiedzialne za jej zwartość.
Dlatego, gdy skóra produkuje mniej kolagenu, zaczyna tracić koloryt. Aby zwiększyć ilość kolagenu, nie jest konieczne uciekanie się do kosztownych interwencji, ani do pigułek i innych dostępnych na rynku produktów. Eksperci są zgodni co do tego, że najlepszym sposobem na pozostanie młodym jest odżywianie. Zanim wymienimy, które produkty spożywcze są bogate w kolagen i zdolne do stymulowania jego produkcji, odkryjmy jego znaczenie dla dobrego samopoczucia Twojej skóry.
Co to jest kolagen?
Kolagen jest białkiem najobfitszym w ludzkim organizmie, elementem strukturalnym skóry, kości, zębów, błon, rogówek, naczyń i ścięgien.
Stanowi ona około 30% całkowitej masy białkowej naszego organizmu i około 80% całej tkanki łącznej. Mówiąc prościej, możemy powiedzieć, że kolagen jest klejem naszych komórek. Bez niego nie byłoby spójności w ludzkim ciele.
Twój organizm może produkować to białko w sposób naturalny. To komórki tkanki łącznej, fibroblasty, generują ją. Na przestrzeni lat nastąpił jednak fizjologiczny spadek jego produkcji.
Dlaczego tracisz kolagen z czasem?
Produkcja kolagenu endogennego zmniejsza się fizjologicznie na przestrzeni lat. Zaczyna się zmniejszać od 25 roku życia i pierwsze efekty w postaci zmarszczek, wyróżniają się po 35 latach.
Wraz ze zmniejszaniem się ilości kolagenu, struktura nabłonka staje się mniej mocna, a w konsekwencji skóra staje się mniej elastyczna. Skóra wydaje się cieńsza, a włosy są mniej mocne. W rzeczywistości, istnieją pewne czynniki, które przyspieszają utratę tego białka:
- Nadmierna ekspozycja na słońce, dym, zanieczyszczenia, substancje toksyczne i stres zwiększają produkcję wolnych rodników, które wpływają na istniejący kolagen.
- Kolejnym czynnikiem determinującym jest spadek poziomu hormonów, który występuje w okresie menopauzy.
- Przyjmowanie leków, które hamują prawidłowe wchłanianie witamin i minerałów, wpływa negatywnie na produkcję kolagenu.
- Z biegiem lat spadek zawartości kolagenu w organizmie ma negatywne konsekwencje nie tylko dla skóry, ale także dla ścięgien, więzadeł i stawów, które tracą elastyczność i sprężystość.
W związku z tym obserwujemy postępującą degradację tkanek mięśniowych, które powodują bóle w stawach, z ryzykiem wystąpienia osteoporozy i choroby zwyrodnieniowej stawów. Arthro Care pomaga utrzymać Twoje stawy i kości w dobrym zdrowiu. Przeczytaj opinie o Arthro Care
Jak można zastąpić utraconą w czasie ilość kolagenu?
Decydując się na zdrową dietę, jej składniki odżywcze stymulują produkcję tego podstawowego białka. Niestety, wszyscy jesteśmy narażeni na utratę kolagenu. Stymuluj produkcję za pomocą odpowiednich produktów spożywczych - odkryj poniżej 7 produktów spożywczych, które mogą pomóc w stymulowaniu produkcji kolagenu! Oto lista żywności bogatej w kolagen:
- Czerwona papryka: Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem dla syntezy kolagenu. Czerwona papryka jest produktem spożywczym, który zawiera bardzo wysoki procent: 166 mg na 100 g surowego produktu spożywczego. Jako wrażliwa na ciepło, witamina C jest częściowo rozproszona podczas gotowania żywności. Inne dobre źródła witaminy C to kiwi, żółta i zielona papryka, porzeczki, rzepa, rukola, truskawki i pomarańcze.
- Pomidory: Wielkim protektorem kolagenu jest likopen, antyoksydant obecny w dużych ilościach w pomidorach. Ten składnik odżywczy chroni naturalne zasoby kolagenu przed agresją zanieczyszczeń i promieni ultrafioletowych, występuje również w innych czerwonych warzywach, takich jak arbuz, buraki i wiśnie.
- Łosoś: Omega-3 są dobre dla zdrowia serca, a także chronią skórę przed zmarszczkami i oznakami starzenia się. Te kwasy tłuszczowe, naturalnie występujące w łososiu, łagodzą stany zapalne i pomagają zapobiegać rozpadowi błonnika kolagenowego spowodowanemu przez czynniki zewnętrzne. Oprócz łososia, omega-3 występują również w awokado, orzechach, kiełkach pszenicy i oleju lnianym.
- Ziemniaki: W ziemniakach są składniki odżywcze, dwóch kolagenowych przyjaciół. Selen, który stymuluje produkcję glutationu, silnego antyoksydantu i witaminy A. Pomaga mieć zdrową skórę i stawy, stymulując naturalną produkcję kolagenu i wspierając wzrost komórek. Oprócz ziemniaków witaminę tę można otrzymać jedząc marchewkę, melona, mango i morele.
- Indyk: Niezbędne aminokwasy są zaangażowane w produkcję kolagenu. Twoje ciało nie może ich samodzielnie syntetyzować, ale musi je przenosić przez pożywienie. W związku z tym konieczne jest uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości białka, które je zawiera. Trzy najczęściej występujące aminokwasy to lizyna, prolina i glicyna. Jeśli jesteś wegetarianinem, możesz przyjmować niezbędne aminokwasy z roślinnych źródeł białka, takich jak soja (zwłaszcza tofu) i nerkowce.
- Nasiona słonecznika: Witamina E, jest ważnym przeciwutleniaczem, który przeciwdziała działaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek. Nasiona słonecznika są bogate: tylko 30 g tych ziaren jest palonych, aby zapewnić organizmowi 37% wymaganej dziennej dawki witaminy E.
- 7. Jajka: Jaja zawierają cholesterol, ale z umiarem. Jest on obecny tylko w żółtku, a stanowi tylko 5% tłuszczu w jajku. Żółtko jaj jest bogate w cholinę, witaminę z grupy B, która jest następnie przekształcana w glicynę, niezbędny aminokwas uczestniczący w produkcji kolagenu. Jajko jest zdrową żywnością, również bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D i witaminę B12, które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Dlatego ważne jest, aby włączyć go do swojej diety, aczkolwiek z umiarem.
Innymi doskonałymi źródłami choliny są ciecierzyca, fasola, indyk, łosoś i kalafior.
Inne źródła witaminy E, które możesz chcieć rozważyć to:
- Olej z kiełków pszenicy.
- Migdały.
- Orzechy laskowe.
- Masło orzechowe
*artykuł zewnętrzny
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑