Dlaczego warto jeść kasze?
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kasz. Do najpopularniejszych odmian należą: kasza gryczana, kasza jęczmienna, kuskus, kasza manna, kasza jaglana w ofercie sklepu bee.pl.
Kasza gryczana
Kasza gryczana uważana jest za najzdrowszą z kasz. Jest źródłem witamin B1, B2, witaminy E, zawiera też ogromne ilości soli mineralnych – żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi, jodu, boru, niklu, kobaltu. Kasza gryczana oczyszcza organizm z toksyn.
Kasza jaglana
Kasza jaglana to kasza z ziaren prosa. Ma żółtą barwę i lekko słodki, delikatny smak. Spożywanie kaszy jaglanej reguluje gospodarkę kwasowo – zasadową organizmu, poprawia przemianę materii, korzystnie wpływa na stawy, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci.
Kasza jaglana, podobnie jak kasza gryczana jest bogatym źródłem antyoksydantów. Mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Można ją dodawać zarówno do zup, sałatek, potraw mięsnych i warzywnych, jak i do potraw na słodko, naleśników i deserów.
Kasza jęczmienna
Najpopularniejszą kaszą jest kasza jęczmienna. Zawiera duże ilości błonnika, witamin E, K, B6, minerałów – magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu. Zawiera również dużo niacyny, która ma bardzo korzystny wpływ na wygląd włosów i paznokci.
Kaszę jęczmienną powinny jeść osoby z wysokim poziomem cholesterolu, osoby z nadciśnieniem, z chorobami serca i układu krążenia. Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.
Kuskus
Kasza kuskus to produkt zawierający bardzo dużo białka. Jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Stanowi dodatek zarówno do dań obiadowych, jak i do deserów.
Kasza manna
Kasza manna jest lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom z problemami żołądkowymi, trzustkowymi, wątrobowymi. Kasza manna na mleku stanowi idealny pomysł na śniadanie dla dzieci. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, jest bogactwem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, jodu.
*artykuł zewnętrzny
Z kaszy smakuje mi jedynie bulgur ;)
OdpowiedzUsuń