Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika jest niezastąpionym dodatkiem do wypieków w okresie Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Z jej dodatkiem powstają pyszne pierniki, kruche ciasteczka i pierniczki. Sprawdza się również jako składnik marynaty do mięsa lub korzennych śledzi.

Przyprawa do piernika z kardamonem, goździkami i kolendrą
Zachęcam Was do zrobienia domowej przyprawy do piernika, która świetnie sprawdzi się zarówno do wypieków, jak i jako rozgrzewający dodatek do herbaty lub grzańca. Z jej dodatkiem przygotujecie aromatyczne marynaty do świątecznych mięs i korzennych śledzi. Wasze ciasta i pierniczki będą miały niepowtarzalny smak i aromat.

Niezbyt łatwo znaleźć w sklepie dobrej jakości przyprawę do piernika. Zazwyczaj w składzie najwięcej jest mąki, kakao lub cukru, innych przypraw są znikome ilości, a jej cena jest dość wysoka. Zapewniam, że warto kupić potrzebne składniki oddzielnie i stworzyć z nich własną mieszankę przyprawy do piernika. Jej skład możecie dopasować do swoich upodobań, jeśli nie lubicie któregoś ze składników, to go pomińcie lub dodajcie mniej. Tylko od Was zależy jej skład i jakość użytych składników.
Przyprawa do piernika z cynamonem
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na domową przyprawę do piernika:

  • 6 - 7 lasek kory cynamonu lub 6 łyżeczek mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 10 ziaren kardamonu razem z łupiną
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 3 gwiazdki anyżu
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

  1. Składniki, które wymagają mielenia rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. Kardamon i anyż zmielić razem z łupiną, gdyż w nich jest również dużo smaku i aromatu.
  2. Po zmieleniu należy wymieszać wszystko z pozostałymi mielonymi składnikami.
  3. Przyprawę przesypać do szklanego słoiczka i przechowywać szczelnie zamkniętą w suchym i zacienionym miejscu.
  4. Jeśli macie czarny kardamon, to proponuję dodać go o połowę mniej, gdyż jest on bardziej intensywny w smaku i ma bardziej wyrazisty aromat. Zielony kardamon jest zdecydowanie łagodniejszy.

    Zobacz również: piernik z masłem orzechowym i marmoladą.

Komentarze

  1. Z kardamonu radzę zrezygnować ma bardzo wysoki indeks glikemiczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem lekarzem, ale z tego, co wiem kardamon ma dobry wpływ na nasz organizm. Obniża ciśnienie krwi, pomaga trawić ciężkostrawne jedzenie, działa moczopędnie i odchudzająco, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Ponoć nawet z badań wyszło, że u osób, które stosowały dietę bogatą w węglowodany i tłuszcze, a równocześnie był w ich diecie kardamon, poziom glukozy był taki, jakby ich dieta była zbilansowana.

      Kardamon jest tylko przyprawą i nie da się go dużo spożywać, gdyż w dużej ilości jest niesmaczny. Piernik zrobiony z domową przyprawą, w której jest kardamon, będzie na pewno lepiej trawiony :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady