Pierniczki z lukrem
Przepis na szybkie pierniczki z lukrem, które przygotujesz bez wałkowania. Łatwe przygotowanie na pewno przypadnie do gustu osobom, które przed świętami nie mają zbyt dużo czasu na ich zrobienie. Pierniczki od razu po upieczeniu i wystudzeniu są miękkie i nie wymagają leżakowania.
Pierniczki z lukrem są bardzo aromatyczne, ich zasadniczy smak jest wyczuwalny dopiero po całkowitym wystudzeniu. Pierniczki są miękkie i dobrze się przechowują w zamkniętym pojemniku. Zapewniam, że na pewno przez tydzień są miękkie, u mnie dłużej nie wytrzymują, bo się je wcześniej zjada.
Smak pierniczków z lukrem zależy od użytej przyprawy do piernika, u mnie była domowa przyprawa do pierników. W sklepie wybierajcie taką, która w składzie na pierwszym miejscu zawiera dużo przypraw korzennych, a nie mąkę i cukier.
Smak pierniczków przypomina mi nieco znane wszystkim uszatki z lukrem, są one jednak bardziej aromatyczne i mniej się przyklejają do zębów. W pierniczkach z lukrem odpowiada mi także lekko chropowata powierzchnia, na której zatrzymuje się więcej lukru.
Składnik na pierniczki z lukrem:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie domowa przyprawa do piernika)
- 2 łyżeczki kakao lub karobu
- 170 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić pierniczki z lukrem?
- Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, solą i kakao.
- Jajko roztrzepać ze śmietaną i sodą oczyszczoną, następnie połączyć z suchymi składnikami.
- Ciasto wymieszać, aby powstała jednolita gęsta, lekko klejąca masa.
- Mocząc dłonie w zimnej wodzie, z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Ciasto przed formowaniem kulek, można wstawić na 60 minut do lodówki, wtedy ciasto mniej się lepi do palców.
- Kulki z ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 20 minut.
- Pierniczki wystudzić, posmarować lukrem i pozostawić do wyschnięcia lukru.
- Składniki na lukier rozetrzeć, aby powstała jednolita i lśniąca konsystencja.
Zobacz również: ciasteczka z masłem orzechowym.
pysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńCiekawe pierniczki ;)
OdpowiedzUsuńMałe pychotki na święta :)
OdpowiedzUsuń