Wegetariańska babka ziemniaczana
Wegetariańska babka ziemniaczana na pyszny i łatwy do zrobienia obiad. Proste i smaczne danie, które bez dużego wysiłku przygotuje każdy.
U mnie babka ziemniaczana bez mięsa idealnie sprawdza się na piątkowy obiad. Dodałam do niej nieco kaszy manny, dzięki czemu stała się ona lżejsza i delikatniejsza. Babka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, gdy ma jeszcze pyszną zapieczoną skórkę. Po wystudzeniu świetnie smakuje również podsmażona. Najczęściej podaję ją z dodatkiem białego sera, jogurtu greckiego lub gęstej śmietany.
Ilość mąki dostosować do jakości posiadanych ziemniaków. Najlepsze do zrobienia babki ziemniaczanej są odmiany mączyste, które zawierają więcej skrobi.
Składniki na wegetariańską babkę ziemniaczaną:
- 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki lub koperku
- 3 jajka (M)
- 2 - 3 łyżki kaszy manny
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2,5 łyżeczki soli
- 100 ml oleju rzepakowego do smażenia
Jak zrobić wegetariańską babkę ziemniaczaną?
- Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Jeśli ziemniaki są wodniste to zlać do miseczki część płynu. Po około 10 minutach skrobię, która zostanie na dnie dodać do masy z ziemniaków.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
- Do masy z ziemniaków dodać jajka, sól, pieprz, wystudzoną cebulę razem z olejem, majeranek, kaszę mannę i wszystko wymieszać. Jeśli masa jest dość rzadka to dodać również mąkę.
- Na koniec dodać posiekaną natkę lub koperek.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 90 minut, aż wierzch będzie dobrze zapieczony.
- Babkę ziemniaczaną można podawać na ciepło z białym serem, gęstym jogurtem lub śmietaną. Świetnie również smakuje na drugi dzień podsmażona na patelni.
Zobacz również: babka ziemniaczana.
Jestem ciekawy jak smakuje twoja babka ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, jadłam coś podobnego na Podlasiu i chciałam spróbować zrobić w domu. Pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuń