Ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone
Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone, które świetnie sprawdzi się na deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasto jest delikatne i umiarkowanie słodkie.
Tajemnicą puszystego biszkoptu jest staranne ubicie białek z cukrem. Podczas ubijania cukier dodawać małymi partiami i powoli, aby mógł całkowicie połączyć się z ubijaną pianą. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i nie powinno sprawić trudności nawet osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu.
Składniki na ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 5 - 6 łyżek cukru pudru
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej (u mnie z 75% kakao)
- 50 g masła
- 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
- wiórki kokosowe do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone?
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukier.
- Pod koniec dodawać po jednym żółtku i miksować, aż masa stanie się prawie biała.
- Następnie dodać sok z cytryny, po czym partiami wmieszać łyżką przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
- Rozmieszane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt wyjąć razem z papierem i wystudzić, następnie przekroić w poprzek na pół. Jeśli po upieczeniu ciasta na wierzchu zapiecze się cienka słodka skórka, należy ją delikatnie zdjąć ostrym nożem, aby polewa lepiej trzymała się ciasta.
- Ciasto przełożyć kremem wymieszanym z pokrojonymi kawałeczkami galaretki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
- Wstawić do lodówki, aby krem i polewa stężały.
Krem:
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Następnie miksować krem na wolnych obrotach dodając po łyżce mascarpone. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
- Krem wymieszać z wcześniej przygotowaną i pokrojoną w kostkę galaretką. Galaretkę wcześniej rozpuścić w 250 - 300 ml wrzątku i odstawić do stężenia.
- Kremem od razu przełożyć biszkopt i wstawić do schłodzenia.
Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.
Wygląda naprawdę puszyście i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTen krem robi furorę!
OdpowiedzUsuńU mnie również wszystkim bardzo smakuje :)
Usuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuń