Ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone

/ 4

Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone, które świetnie sprawdzi się na deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasto jest delikatne i umiarkowanie słodkie.

Pyszne ciasto z kremem i polewą z czekolady
Tajemnicą puszystego biszkoptu jest staranne ubicie białek z cukrem. Podczas ubijania cukier dodawać małymi partiami i powoli, aby mógł całkowicie połączyć się z ubijaną pianą. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i nie powinno sprawić trudności nawet osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu.
Biszkopt z mascarpone, polewą i wiórkami kokosowymi
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie i studzenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie z 75% kakao)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo:

  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
  • wiórki kokosowe do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone?

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukier.
  3. Pod koniec dodawać po jednym żółtku i miksować, aż masa stanie się prawie biała.
  4. Następnie dodać sok z cytryny, po czym partiami wmieszać łyżką przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
  5. Rozmieszane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu biszkopt wyjąć razem z papierem i wystudzić, następnie przekroić w poprzek na pół. Jeśli po upieczeniu ciasta na wierzchu zapiecze się cienka słodka skórka, należy ją delikatnie zdjąć ostrym nożem, aby polewa lepiej trzymała się ciasta.
  8. Ciasto przełożyć kremem wymieszanym z pokrojonymi kawałeczkami galaretki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Wstawić do lodówki, aby krem i polewa stężały.

Krem:

  1. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Następnie miksować krem na wolnych obrotach dodając po łyżce mascarpone. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Krem wymieszać z wcześniej przygotowaną i pokrojoną w kostkę galaretką. Galaretkę wcześniej rozpuścić w 250 - 300 ml wrzątku i odstawić do stężenia.
  4. Kremem od razu przełożyć biszkopt i wstawić do schłodzenia. 

    Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady