Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis)
Mięso z indyka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które lubią zarówno dzieciom, jak i osoby dorosłe w każdym wieku. Wszystkie jego części zawierają wiele składników odżywczych i są bogate w białko. Indyka chętnie przygotowują najlepsi kucharze, gdyż łatwo dopasować do niego różne dodatki, zarówno te pikantne, jak i owocowe, dzięki czemu szybko się nie nudzi. Zobacz, jak łatwo zrobić pyszne danie z indyka?
Jakie składniki zawiera każda część indyka i do czego ją wykorzystać?
Każda część indyka różni się od siebie przede wszystkim zawartością tłuszczu i dlatego różnie powinny być one wykorzystywane. Najmniej tłuszczu zawiera filet i udo bez skóry, które za to zawierają dużo białka i pomagają budować mięśnie oraz zdrowe kości. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie indyka sprawia, że po jego zjedzeniu poziom cholesterolu we krwi utrzymuje się w normie.
Mięso indyka bogate jest w potas, który odpowiada za poprawne działanie układu nerwowego. Znajdujący się w mięsie fosfor bierze udział w poprawnym funkcjonowaniu błon komórkowych, metabolizowaniu energii, tworzeniu zdrowych kości i zębów. Indyk jest również dobrym źródłem witaminy D, która odpowiada za wchłanianie wapnia, fosforu i wspomaga podział komórek oraz utrzymuje w dobrej formie nasz układ odpornościowy.
Udo z indyka bogate jest w cynk, który odpowiada za podział komórek, syntezę białek i DNA. Dzięki niemu mamy zdrowe włosy, skórę, paznokcie, kości i łatwo przyswajamy wiedzę. Udziec z indyka jest bogaty również w witaminy z grupy B: B3 (niacyna), B6, B12, które wspomagają nasz układ nerwowy, mniej odczuwamy zmęczenie i znużenie, lepiej działa nasz układ odpornościowy i krwiotwórczy.
- Udziec z indyka świetnie sprawdza się w daniach, które wymagają dłuższego pieczenia lub duszenia. Pasują do niego wszelkie marynaty i dodatek warzyw.
- Pierś indyka bez skóry odpowiednia jest raczej do potraw krótko poddawanych smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub gotowaniu. Nie wymaga marynowania, ale dobrze smakuje z wszelkimi sosami.
- Skrzydełka z indyka będą świetną podstawą do przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską.
Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami.
Ilość porcji: 2
Składniki na roladki z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami:
- 200 g udźca z indyka
Pesto - 100 g suszonych pomidorów
- 100 g rukoli
- 50 g płatków migdałowych
- 100 ml oliwy z oliwek
Kasza: - 20 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 200 g mrożonych borowików
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 ml śmietanki 34 - 36%
- 2 cebule
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo: - olej do smażenia
- 250 ml wywaru warzywnego
- 50 - 60 g parmezanu
- łyżka masła
Jak zrobić roladki z udźca indyka z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami?
- Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około 30 minut.
- Składniki na pesto rozdrobnić blenderem. Suszone pomidory zazwyczaj są słone i pesto nie wymaga dodawania soli.
- Udziec z indyka pokroić na szerokie plastry i rozbić tłuczkiem. Plastry posmarować pesto i przy pomocy folii aluminiowej zwinąć każdy w roladkę.
- Roladki włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wywarem i piec/dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C około 45 minut.
- Kaszę ugotować na sypko według zaleceń na opakowaniu.
- Borowiki pokroić w plastry i osuszyć na suchej patelni, po czym dodać olej, posiekaną cebulę, namoczone wcześniej i pokrojone suszone grzyby.
- Grzyby smażyć do czasu lekkiego przyrumienienia się, następnie dodać do nich śmietanę i kaszę. Gdy składniki się połączą i będą gorące, zdjąć z palnika i wymieszać z masłem oraz tartym parmezanem. Mieszać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.
- Roladki po upieczeniu rozwinąć z folii i pokroić na grube plastry.
- Podawać na kaszotto z odrobiną pesto i rukolą.
Zobacz również, przepis na zupę warzywną z piersią z indyka, która na pewno będzie smakowała również osobom będącym na diecie.
Ilość porcji: 2
Składniki na zupę warzywną z piersią z indyka:
- 400 - 500 ml bulionu warzywnego
- 150 g piersi z indyka ze skórą
- 1 cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1//2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz i sól do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
- masło klarowane lub olej do smażenia
Jak zrobić zupę warzywną z piersią z indyka?
- Indyka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i papryką.
- Warzywa obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle lub oleju z dodatkiem oregano i tymianku.
- Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu.
- Indyka obsmażyć na małej ilości oleju i również dodać do bulionu.
- Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 10 minut, aż indyk i warzywa będą miękkie.
- Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Mniam, my bardzo lubimy pierś na kanapki ☺
OdpowiedzUsuńU mnie również indyk cieszy się dużym powodzeniem :)
Usuńpyszne dania
OdpowiedzUsuń