Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji?
Polewa to jeden z nieodłącznych elementów wielu ciast i deserów. Polewy, np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nie tylko nadają niezwykłego wyglądu wypiekom, ale przede wszystkim - dopełniają ich smak. Dowiedz się jak robić polewy by były pyszne i idealne w konsystencji. O czym szczególnie warto pamiętać?
Jaka polewa do ciasta?
Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast
przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie
dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie
sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty
biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy.
Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się
polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej z dodatkiem śmietanki. Polewa z mlecznej
czekolady i śmietanki będzie również idealna na ciasta przygotowywane z myślą o
dzieciach, np. urodziny, ale także na różnego rodzaju tarty z owocami, także te
o smaku kakaowym.
Wśród intensywnie czekoladowych polew
znajdziemy też te dla wegan. W tym przypadku potrzebujemy jedynie gorzkiej
czekolady i mleka sojowego. Pamiętajmy, że pomysłów na ciasta wegańskie
wciąż przybywa, dzięki czemu weganie mogą cieszyć się m.in. smakiem sernika w
postaci tofurnika, keksem, ciasteczkami, tartami, muffinkami czy torcikami!
Polewy – jak je robić?
Choć polewy przygotowuje się szybko i
niezwykle łatwo warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach, dzięki którym
zarówno ich smak, jak i konsystencja będą idealne.
Nieraz zdarza się, że polewa nie zastyga.
Dlaczego tak się dzieje? Powodem jest najczęściej zbyt duża ilość mleka lub
śmietanki. Gdy polewa jest zbyt rzadka trzeba dodać do niej czekoladę i
ponownie ją podgrzać.
W innym przypadku może się zdarzyć, że
polewa czekoladowa odchodzi od ciasta. To z kolei może oznaczać, że wierzch
ciasta ma mało porowatą strukturę. Dobrym sposobem jest w tym przypadku
delikatne ścięcie wierzchu biszkoptu przed wylaniem polewy. Szukasz wskazówek
jak zrobić dobrą polewę? Znajdziesz je na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-polewe-czekoladowa.
Co zrobić, by polewa nie była twarda? W tym
przypadku trzeba dodać do niej śmietanki lub mleka. Polewę po polaniu należy
delikatnie rozsmarować. W momencie gdy jest jeszcze niezastygnięta można
udekorować ją dodatkowo np. bakaliami, owocami lub gotowymi ozdobami z cukru.
*artykuł zewnętrzny
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑