Strucla drożdżowa z jabłkami
Strucla drożdżowa z jabłkami, którą można zrobić na deser o każdej porze rok. Pyszne ciasto z dużą ilością jabłek sprawdzi się na co dzień i od święta. Aromatyczne i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z jabłkami.
Przepis na struclę drożdżową z jabłkami jest dość łatwy do wykonania, ale potrzebna jest cierpliwość w czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Proces wyrastania ciasta drożdżowego można przyspieszyć, wstawiając je do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika, który po nagrzaniu wyłączyć i pozostawić w nim tylko światełko.
Jeśli macie bardzo twarde jabłka, to przed włożeniem ich do strucli, należy je przesmażyć i wystudzić. Przesmażone jabłka bardziej przykleją się do ciasta i będzie mniej pustej przestrzeni w strucli po upieczeniu. U mnie były jabłka odmiany jester, które są dość miękkie i słodkie, dlatego ich nie przesmażałam.
Składniki na struclę drożdżową:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- szczypta soli
Jabłka do strucli: - 700 g obranych jabłek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 - 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki bułki tartej
Dodatkowa: - 2 arkusze papieru do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 2 - 3 łyżki mleka
Jak zrobić struclę drożdżową z jabłkami?
- Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące), rozmieszać w nim drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
- Mąkę przesiać i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami.
- Następnie dodać roztrzepane 2 żółtka i jedno całe jajko z cukrem, wymieszać.
- Dodać roztopione i wystudzone masło, olej, spirytus, sól i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Podczas zagniatania można delikatnie podsypać mąką.
- Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, 2 łyżkami bułki tartej. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować, aby miała kształt prostokąta i grubość około 1 cm.
- Każdy rozwałkowany placek posypać łyżką bułki tartej, pozostawiając 2 cm brzegi do późniejszego ich sklejenia.
- Na miejsce posypane bułką rozłożyć równomiernie jabłka i delikatnie zwinąć w rulon. Brzeg i boki docisnąć, aby ciasto się skleiło.
- Strucle delikatnie przetoczyć na środek papieru do pieczenia, strona z zaklejonym brzegiem powinna znaleźć się pod spodem. Wierzch posmarować mlekiem.
- Papier z ciastem przenieść na blachę z piekarnika i uformować z niego rulon/tubę wokół strucli. Papier nie powinien dotykać wierzchu ciasta.
- Tak samo postąpić z drugą struclą. Układając strucle obok siebie na blachę, należy zachować odstęp.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut.
- Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami.
Mniam, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPyszna, połączenie idealne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ��
UsuńNie robiłam jeszcze strucli :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :)
Usuńmega apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń