Ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami
Łatwe i pyszne ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami. Proste i szybkie ciasto do zrobienia na deser, które sprawdzi się na każdą okazję. Mała liczba składników i pracy, a za to dużo przyjemności w czasie jedzenia pysznego ciasta na zimno.
Pyszne ciasto bez pieczenia, które z łatwością przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia kulinarnego. Składnikami ciasta na zimno są galaretki, herbatniki i serek mascarpone, a do tego konfitura lub dżem. Zarówno smak galaretek, jak i konfitury można dobrać według uznania, u mnie nieco wyraźniejsza konfitura z wiśni dobrze wpasowała się w delikatny smak mascarpone i galaretek pomarańczowych.
Ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami wymaga nieco cierpliwości, jeśli chodzi o czas oczekiwania na odpowiedni moment tężenia galaretek. Proces tężenia galaretki przyspieszy wstawienie jej po wystudzeniu na chwilę do zamrażarki. Trzeba jednak pilnować, gdyż galaretka tężeje dość szybko. Idealna konsystencja galaretki do kremu jest wtedy, gdy nie ścieka z łyżeczki i zaczyna się do niej przyklejać.
Składniki na ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 5 - 6 łyżek cukru pudru
- 400 - 500 g konfitury/dżemu wiśniowego
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka wiśniowa
- 36 sztuk herbatników kakaowych (288 g)
- 18 sztuk herbatników maślanych (144 g)
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami?
- Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Galaretkę wiśniową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wymieszać z konfiturą lub dżemem.
- Herbatnikami kakaowymi wyłożyć dno foremki, rozsmarować na nich lekko tężejącą konfiturę lub dżem i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych. Formę wstawić do lodówki.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i miksować do czasu połączenia się składników.
- Następnie dodawać po kilka łyżek lekko tężejącej galaretki cytrynowej i krótko miksować.
- Masę wyłożyć do formy na herbatniki kakaowe i przykryć warstwą herbatników maślanych. Formę wstawić na 10 minut do lodówki.
- Na ciasto delikatnie wylać lekko tężejące galaretki pomarańczowe i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby ciasto zastygło i zmiękły herbatniki.
Zobacz również: ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia.
Wygląda naprawdę fajnie. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńMniami i bez pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńWitam. Ile dni to ciasto możemy przechowywać?
OdpowiedzUsuńNajlepsze jest na dzień następny po zrobieniu. W lodówce u mnie było najdłużej 5 dni, ale widać było, że galaretka zaczyna nieco obsychać.
UsuńJak nie przepadam za ciastami, tak to narobiło mi smaka:))
OdpowiedzUsuńCzy można pod galaretkę brzoskwniową dać pokrojone brzoskwinie lub inny owoc?
OdpowiedzUsuńTak, galaretka na wierzchu może być z owocami. Proszę tylko pamiętać, że z surowymi owocami ciasto krócej się przechowuje.
UsuńBardzo słodkie jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńCiasto jest umiarkowanie słodkie. Jego słodycz jednak w dużej mierze zależy od stopnia słodkości konfitury i zawartego cukru w herbatnikach.
UsuńTej galaretki do kremu to kilka łyzeczek czy calośc?
OdpowiedzUsuńGalaretkę cytrynową do kremu dodać całą, ale nie naraz tylko stopniowo po kilka łyżek.
UsuńCzy zamiast ciastek można dać biszkopt? Chciałam zrobić bardziej w formie torta. Tylko czy do biszkopta przyklei się galaretka?
OdpowiedzUsuńTak, może być biszkopt. Galaretka na pewno się przyklei, tylko proszę dopilnować, aby jej konsystencja nie była zbyt stężała i dało się ją rozsmarować na biszkopcie.
Usuń