Ciasto drożdżowe
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które smakuje jak u mamy. Delikatna i puszysta struktura ciasta drożdżowego od razu po upieczeniu. Drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek z ulubioną konfiturą i kubkiem gorącego kakao.
Niezbyt słodka, rozpływająca się w ustach domowa drożdżówka, którą pamiętam z dzieciństwa. Placek drożdżowy robiony był prawie zawsze z samych żółtek i koniecznie z roztopionym masłem, dzięki czemu jego struktura była delikatna i krucha. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w kuchni, szczególnie zimą.
Ciasto drożdżowe jest dość łatwym do przygotowania ciastem, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Nie można spieszyć się podczas wyrabiania ciasta drożdżowego ani skracać czasu jego wyrastania. Wypieki drożdżowe będą udane, jeśli cały proces wyrabiania i wyrastania odbędzie się w ciepłym i bez przeciągów pomieszczeniu. Ważne jest również, aby nie przesadzić z podsypywaniem mąki podczas wyrabiania, gdyż im więcej dodamy mąki, tym ciasto będzie twardsze. Samo wyrabianie sprawia, że ciasto staje się gładkie i zaczyna odklejać się od dłoni. Zagniatanie ciasta drożdżowego u mnie zazwyczaj trwa około 15 - 20 minut.
Przepis na ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 110 g masła
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- około 1/2 szklanki mąki do podsypywania przy wyrabianiu ciasta
- 2 łyżki ciepłego mleka
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
- W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, gdyż w gorącym drożdże nie wyrosną.
- Do przesianej mąki wmieszać wyrośnięte drożdże i roztrzepane z cukrem jajko i żółtka. Wstępnie wymieszać łyżką.
- Do ciasta dodać roztopione zimne masło i zagnieść jednolite, odklejające się od dłoni ciasto. Zagniatać około 15 - 20 minut.
- Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia, aby go przyspieszyć, można ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej do 50 stopni C piekarnika. Piekarnik wyłączyć, pozostawiając tylko światełko.
- Po wyrośnięciu, ciasto delikatnie zagnieść i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w formie nie powinno być więcej niż 3/4 jej wysokości. Formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować ciepłym mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut. Jeśli drożdżówka zbyt szybko się zapieka, należy przykryć ją papierem do pieczenia.
- Upieczone ciasto drożdżowe wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
- Upieczoną drożdżówkę, aby zbyt szybko nie wysychała najlepiej przechowywać przykrytą ściereczką.
Zobacz również: strucla drożdżowa z jabłkami.
Dawno nie piekłam, takiego śniadaniowego drożdżowca, z masełkiem pycha :)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe zawsze najlepsze!!!!
OdpowiedzUsuńKlasyka gatunku, kocham ! :)
OdpowiedzUsuń