Kruche ciasteczka z konfiturą
Kruche ciasteczka z konfiturą na pyszny deser do kawy. Chrupiąca i łatwa do przygotowania słodka przekąska, którą można podać zarówno domownikom, jak i gościom. Kruche ciasteczka bardzo dobrze się przechowują i nie tracą swojej chrupkości.
Nie ma chyba nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane kruche ciasteczka z konfiturą. Na ciastka kruche potrzeba niewiele składników, nie zawierają żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Umiarkowana ilość cukru i dowolnie wybrany smak konfitury, powinien zachęcać do ich wykonania. Ciasteczka można również przygotować bez dodatku konfitury, wtedy proponuję nieco krócej piec, gdyż będą cieńsze. Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu.
Składniki na kruche ciasteczka z konfiturą:
- 300 g mąki krupczatki lub mąka pszenna typ 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła (schłodzić)
- 1 jajko
Dodatkowo: - 3 - 4 łyżki konfitury (u mnie wiśniowa)
Polewa z czekolady: - 50 g czekolady deserowej
- 20 g masła lub śmietanki 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Jak zrobić kruche ciasteczka z konfiturą?
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
- Do mąki dodać zimne masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
- Następnie dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasta zbyt długo nie zagniatać, gdyż mocno ociepli się i trudno będzie wycinać ciastka, a po upieczeniu ciasteczka mogą być twarde.
- Ciasto po zagnieceniu można na chwilę włożyć do schłodzenia.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykroić z niego parzystą liczbę okrągłych plasterków. Plasterki mogą być wszystkie o jednakowej średnicy lub pół większych i pół nieco mniejszych. U mnie część miała 7 cm, a część 5 cm.
- Konfiturę wyłożyć na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu, powinna zostać gęsta masa owocowa.
- Na większy plasterek układać po łyżeczce konfitury i przykrywać mniejszym, lekko go dociskając.
- Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując około 2 cm odstępy.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 18 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.
- Po wystudzeniu polać polewą z roztopionych w kąpieli wodnej podanych wyżej składników lub oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.
Super wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre kruche ciasteczka. Też zaczęłam od konfitury wiśniowej i już się zastanawiam jaką wybrać następnym razem:)
OdpowiedzUsuń