Babka piaskowa - puszysta i delikatna
Przepis na wielkanocną babkę piaskową, która wychodzi bardzo puszysta i delikatna. Prosta babka piaskowa jest niezastąpionym ciastem na każdym świątecznym stole. Babka piaskowa jest ciastem, które bardzo szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej się ją zjada.
Puszysta i delikatna babka piaskowa od pewnego czasu zagościła u mnie na dobre. Lubię testować nowe przepisy na babki, ale zawsze wracam do tego sprawdzonego i mało wymagającego. Babkę piaskową przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego ucierania, co jest niewątpliwą zaletą przed świętami. Szybka babka piaskowa świetnie sprawdzi się na pyszny deser nie tylko na święta, ale i do codziennej kawki.
Babka piaskowa - puszysta i delikatna jest o umiarkowanej słodyczy, dlatego osobom lubiącym bardzo słodkie wypieki polecam polanie jej lukrem lub słodką polewą. Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne i szybkie ciasto, a zapewniam, że zostanie z Wami na zawsze 😀
Składniki na babkę piaskową:
(produkty o temperaturze pokojowej)- 4 jajka (L)
- 180 g cukru
- 200 g masła
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
Jak zrobić babkę piaskową?
- Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę.
- Rozpuścić masło i odstawić do wystudzenia.
- Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąki dodawać do masy partiami i miksować krótko na wolnych obrotach miksera, aby nie było grudek mąki. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Nie przerywając miksowania, wlewać powoli wystudzone masło i dodać ekstrakt z wanilii.
- Ciasto na babkę piaskową przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, to ciasto upieczone. Babka pieczona w formie bez komina może wymagać dłuższego pieczenia i pilnowania przypieczenia z wierzchu. Jeśli piekarnik zbyt mocno przypieka babkę z góry, należy przykryć ją papierem lub folią do pieczenia.
- Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut. Następnie delikatnie ciasto wyjąć z formy i wystudzić do końca na kratce.
- Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.
Lubię takie piaskowe BABKI ;)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona babka :)
OdpowiedzUsuńapetyczna babeczka
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi babeczkami, wlasnie podjadam ajerkoniakowa z kawka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń