Ciasto półkruche z dżemem

/ 7

Pyszne ciasto półkruche z dżemem to łatwa do przygotowania wersja prostego deseru do kawy w stylu pleśniaka. Przepisy na wypieki z ciasta kruchego zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego chętnie robię różne jego wersje. Idealne półkruche ciasto na co dzień i od święta.

Ciasto kruche z jagodami i pianką
Ciasto półkruche, dżem z jagód i delikatna pianka to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń w słodkich wypiekach. Do tej pory wśród tego typu ciast królował pleśniak, który robiłam z dodatkiem konfitury śliwkowej lub z czarnej porzeczki i obowiązkowo z warstwą ciasta kruchego z kakao. Tym razem postanowiłam nieco poeksperymentować i zrezygnowałam z dodawania kakao, a konfiturę śliwkową zastąpiłam dość wyrazistym w smaku i słodkim dżemem z jagód.

Dżem z jagód był dość słodki, nie posypałam więc ciasta pudrem, ale teraz na pewno zrobiłabym do niego lekko kwaśny lukier. Ciasto półkruche było umiarkowanie słodkie, ale brakowało właśnie tej nuty kwaśnej, aby przełamać słodycz jagód. Ciasto półkruche każdy może zrobić ze swoim ulubionym dżemem, aby tylko był on gęsty i dobrze rozsmarowywał się na cieście.
Placek kruchy z konfiturą i pianką
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie i chłodzenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto półkruche z dżemem:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g masła (schłodzić)
  • 5 żółtek
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18%

Warstwa z białek:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
  • 350 - 400 g gęstego dżemu z jagód lub innego
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto półkruche z dżemem?

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  2. Do mąki dodać masło i posiekać je nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki.
  3. Następnie wymieszać wszystko z roztrzepanymi żółtkami, łyżką śmietany i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać drugą łyżkę śmietany. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, gdyż za mocno się ociepli i po upieczeniu będzie dość twarde. 
  4. Ciasto podzielić na 3 części, 2 zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki, a 1 rozwałkować i umieścić na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki.
  5. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
  6. Spód w formie nakłuć równomiernie widelcem i rozsmarować na nim cienką warstwę gęstego dżemu.
  7. Następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jedną część zamrożonego ciasta i rozłożyć na nim równomiernie ubitą pianę z białek.
  8. Na pianę równomiernie zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut, do czasu przyrumienienia się ciasta z wierzchu.
  10. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć razem z papierem z formy i oprószyć cukrem pudrem. U mnie dżem z jagód był dość słodki, pominęłam więc posypanie cukrem pudrem.
Zobacz również: pleśniak.

Komentarze

  1. Jak dla mnie idealne. Proste, szybkie i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto <3 Idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z pianką. Często takie robię z konfiturą lub sezonowymi owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciasto; lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciacho, ogólnie lubię kruche, a nawet bardzo kruche wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło super ,żona była pełna podziwu, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady