Ciasto półkruche z dżemem
Pyszne ciasto półkruche z dżemem to łatwa do przygotowania wersja prostego deseru do kawy w stylu pleśniaka. Przepisy na wypieki z ciasta kruchego zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem i dlatego chętnie robię różne jego wersje. Idealne półkruche ciasto na co dzień i od święta.
Ciasto półkruche, dżem z jagód i delikatna pianka to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń w słodkich wypiekach. Do tej pory wśród tego typu ciast królował pleśniak, który robiłam z dodatkiem konfitury śliwkowej lub z czarnej porzeczki i obowiązkowo z warstwą ciasta kruchego z kakao. Tym razem postanowiłam nieco poeksperymentować i zrezygnowałam z dodawania kakao, a konfiturę śliwkową zastąpiłam dość wyrazistym w smaku i słodkim dżemem z jagód.
Dżem z jagód był dość słodki, nie posypałam więc ciasta pudrem, ale teraz na pewno zrobiłabym do niego lekko kwaśny lukier. Ciasto półkruche było umiarkowanie słodkie, ale brakowało właśnie tej nuty kwaśnej, aby przełamać słodycz jagód. Ciasto półkruche każdy może zrobić ze swoim ulubionym dżemem, aby tylko był on gęsty i dobrze rozsmarowywał się na cieście.
Przepis na ciasto półkruche z dżemem:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 250 g masła (schłodzić)
- 5 żółtek
- 1 - 2 łyżki śmietany 18%
Warstwa z białek:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: - 350 - 400 g gęstego dżemu z jagód lub innego
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto półkruche z dżemem?
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
- Do mąki dodać masło i posiekać je nożem na jak najdrobniejsze kawałeczki.
- Następnie wymieszać wszystko z roztrzepanymi żółtkami, łyżką śmietany i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dodać drugą łyżkę śmietany. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, gdyż za mocno się ociepli i po upieczeniu będzie dość twarde.
- Ciasto podzielić na 3 części, 2 zawinąć oddzielnie w folię i włożyć do zamrażarki, a 1 rozwałkować i umieścić na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do lodówki.
- Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Spód w formie nakłuć równomiernie widelcem i rozsmarować na nim cienką warstwę gęstego dżemu.
- Następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jedną część zamrożonego ciasta i rozłożyć na nim równomiernie ubitą pianę z białek.
- Na pianę równomiernie zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut, do czasu przyrumienienia się ciasta z wierzchu.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć razem z papierem z formy i oprószyć cukrem pudrem. U mnie dżem z jagód był dość słodki, pominęłam więc posypanie cukrem pudrem.
Zobacz również: pleśniak.
Kocham tę piankę <3!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealne. Proste, szybkie i smaczne
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto <3 Idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z pianką. Często takie robię z konfiturą lub sezonowymi owocami. :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto; lubię takie
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, ogólnie lubię kruche, a nawet bardzo kruche wypieki.
OdpowiedzUsuńWyszło super ,żona była pełna podziwu, dziękuję.
OdpowiedzUsuń