Ciasto z mascarpone i masą krówkową
Szybkie ciasto z mascarpone i masą krówkową dla osób lubiących lekkie i puszyste desery. Ciasto z kremem z serka mascarpone jest jak puszek, a masa krówkowa nadaje mu cudownego niezbyt słodkiego smaku. Kajmak-masa krówkowa połączona jest z czekoladą i masłem, co daje pyszną kremową polewę przypominającą nieco smak cukierków toffi.
Ciasto z mascarpone i masą krówkową składa się z bardzo puszystego biszkoptu, delikatnego kremu z serka mascarpone o przyjemnym smaku kajmaku i bardziej wyrazistej w smaku kremowej polewy czekoladowej z masą krówkową.
Puszyste ciasto biszkoptowe może być podstawą wykonania tortu, jeśli je wcześniej dodatkowo nasączymy i odpowiednio udekorujemy. Masa krówkowa z mascarpone stanowią idealne połączenie. Najlepszy przepis na ciasto z kremem na święta.
Składniki na ciasto z mascarpone i masą krówkową:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej typ 405 lub 450
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 500 g serka mascarpone
- 1 puszka masy krówkowej (460 g)
- 50 g czekolady deserowej
- 70 g masła
- Płatki migdałowe do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml
Jak zrobić ciasto z mascarpone i masą krówkową?
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, pod koniec dodawać małymi partiami cukier. Po każdym dodaniu cukru białka miksować, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
- Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku oraz olej i miksować, aż masa zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy.
- Następnie wmieszać kakao i miód, miksować do czasu połączenia się z masą.
- Obie mąki przesiać z proszkiem i małymi partiami delikatnie łyżką lub łopatką wmieszać do ciasta. Ciasto wymieszać delikatnie, lecz dokładnie, aby nie zostały grudki mąki.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut.
- Po około 25 minutach sprawdzić, jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka, można przykryć je kawałkiem papieru lub folii do pieczenia.
- Po 35 minutach od wstawienia ciasta do piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, patyczek powinien być suchy. Biszkopt po upieczeniu może być lekko wybrzuszony, ale po wystudzeniu wyrównuje się do wysokości brzegów.
- Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Następnie zdjąć papier i przekroić na 2 równe blaty. Biszkopt jest bardzo puszysty i miękki, dlatego proponuję przekrajać go po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej po kilku godzinach, a nawet na następny dzień, wtedy łatwiej się będzie kroił.
- Serek mascarpone zmiksować z dodatkiem 2 - 3 łyżek masy krówkowej i powstałym kremem przełożyć biszkopt.
- Pozostałą masę krówkową roztopić w kąpieli wodnej z masłem i pokruszoną czekoladą. Miska ze składnikami nie powinna dotykać lustra wody, gdyż mogą się przegrzać i się zważyć. Rozpuszczone składniki mieszać, aby powstała gładka i lśniąca polewa, którą polać ciasto i posypać płatkami migdałów.
- Ciasto wstawić do schłodzenia na co najmniej 6 godzin.
Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.
Pyszności <3!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z masą krówkową... Takie mogę jeść w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciacho. Bardzo fajnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńPozostałą masę krówkową roztopić w kąpieli wodnej z masłem i pokruszoną czekoladą. Miska ze składnikami nie powinna dotykać lustra wody, gdyż mogą się przegrzać i się zwarzyć. Rozpuszczone składniki mieszać, aby powstała gładka i lśniąca polewa, którą polać ciasto
OdpowiedzUsuńNie rozumiem tego zdania, w przepisie nic nie ma o wodzie 🤔
Roztopić w kąpieli wodnej oznacza, że składniki włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Dlatego w składnikach nie ma nic o wodzie, gdyż nie wchodzi ona w skład polewy.
UsuńZwrot "kąpiel wodna" w kuchni jest dość powszechny, ale nie musi być wszystkim zrozumiały :) Czekoladę najlepiej topić w kąpieli wodnej, w ten sposób unika się jej przypalenia.
witam a miod kiedy dodać? Czy rozpuścić? 😀
OdpowiedzUsuńDziękuje za czujność, już uzupełniłam w sposobie przygotowania 🙂 Miód dodać razem z kakao, nie musi być ciekły. Jeśli jednak miód jest mocno skrystalizowany, to lepiej nieco go rozluźnić.
UsuńCzy masa jest na tyle sztywna aby się dobrze kroiła i nie mazała?
OdpowiedzUsuńJeśli proporcje składników będą zachowane, to masa jest dość sztywna. Każde ciasto z kremem trzeba przechowywać w lodówce, aby krem zastygł i ciasto się dobrze kroiło.
Usuń